Джокович бе затруднен от 18-годишния Руне, но стартира мисията си в Ню Йорк с успех!

от в 04:09 на 01.09.2021
Мирела Николова

Новак Джокович направи първата крачка по пътя си към "Календарен Голям шлем" и рекордна 21-ва "мейджър" титла, след като надигра над тръгналия от квалификациите Холгер Витус Нодсков Руне. Тръгналият от квалификациите демонстрира изключително вдъхновяващ тенис в хода на първите две части, преди да получи крампи в средата на третата част и да свали изцяло гарда си, като по този начин Ноле откри кампанията си на тазгодишния US Open с четирисетова победа - 6:1 6:7(5) 6:2 6:1. В следващата фаза на надпреварата белградчанинът ще се изправи срещу Талон Грикспоор, който надделя над Ян-Ленард Щруф на старта.

Младокът навлезе изключително уверено в двубоя и още в началните минути ставахме свидетели на интересни разигравания от дъното на корта. Датчанинът дори блесна с феноменален минаващ удар от форхенд, но това далеч не бе достатъчно срещу световния номер 1 и сърбинът реализира пробив в дебютното противниково подаване, който бе безкомпромисно консолидиран за 3:0 в негова полза. Въпреки развоя на събитията тийнейджърът продължи да играе изключително вдъхновено и разнообразно, миксирайки ударите си, като за своята смела игра той получи овации и от самия Джокович. Новак бе безмилостен на ретур и скоро дублира аванса си от брейк, което, в комбинация със страхотното му представяне на начален удар, му даде преднина в отделните части.

В началото на втория сет нямаше ни най-малки признаци на разочарование у Руне, който максимално притисна трикратния шампион и съумя да пробие на 0, след което безпроблемно затвърди аванса си, влизайки в серия от 10 поредни спечелени точки и повеждайки с 3:0. Кризата в играта на водача в ранглистата не продължи дълго и веднага след почивката той стабилизира представянето си и наказваше всеки един по-неубедителен сервис на противника си с дълбоко планиран ретур, което му даде възможност да върне допуснатия пробив. Сърбинът не спря дотук, като с всяка изминала секунда той все повече вдигаше нивото си и така реализира още един брейк за 4:3.

Точно когато изглеждаше, че Джокович вече е поел контрола върху сета, Руне показа, че все още не е казал последната си дума, пласирайки няколко удара с чудесна дължина в противниковата половина, за да достигне до възможност за пробив, който стана факт след двойна грешка на брейкбол от страна на топ поставения - 4:4. Последваха рутинно спечелени геймове за сервиращите и така се стигна до решителен тайбрек, в който напрежението у Джокович взе връх - той изостана с два минипробива и 1:4, а поредната непредизвикана грешка от неговата ракета му костваше и загубата на сета.

Третата част се разви далеч по-спокойно за фаворита в срещата и той се възползва от загубата на концентрация от страна на квалификанта и осъществи ранен пробив, като не след дълго увеличи преднината си и водеше комфортно в резултата с 4:1. Тогава се появиха и първите признаци на крампи у младия тенисист, който дори се възползва от правото си на медицински таймаут по време на почивката. След възстановяването на играта по всичко личеше, че Руне изпитва сериозни физически проблеми, като той дори едва ходеше по корта и по никакъв начин не успяваше да бъде конкурентен на световния №1, който скоро след това се доближи на крачка от крайния успех.

Оттам насетне бе само въпрос на време сърбинът да сложи точка на двубоя, тъй като тийнейджърът продължи да изпитва видими затруднения от физическо естество и движението му по корта бе силно затруднено. Тук трябва да отчетем и изключително джентълменската постъпка на Ноле, който подари гейм на младия си противник заради това, че продължи да се бори докрай въпреки крампите, и заслужава само адмирации за това.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович бе затруднен от 18-годишния Руне, но стартира мисията си в Ню Йорк с успех! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open | новак джокович | Обзори | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook