Джокович отговори на критиките по свой адрес в социалните мрежи (цялото писмо)

от в 14:49 на 20.01.2021
Мирела Николова

Новак Джокович, който миналата година се оттегли от президентския си пост в Съвета на играчите на АТР и основа отделна организация, наречена Професионална асоциация на тенисистите (РРТА), преди няколко дни изпрати писмо до ръководните органи на АТР, в което изисква подобряване на условията за играчите, карантинирани в Мелбърн. За тази си постъпка Ноле получи многобройни негативни реакции не само от любителите на тениса, но и от свои колеги в лицето на Стан Вавринка и Ник Кириос. Това принуди сърбинът да излезе с официално писмо към всички в социалните си мрежи:

"Относно критиките, които получих от медиите във връзка с писмото ми до директора на Аустрелиън Оупън Крейг Тайли, искам да изясня няколко неща.

Добрите ми и чисти намерения за моите колеги в Мелбърн бяха погрешно тълкувани като егоистични и неблагодарни, а това няма нищо общо с действителността.

Невинаги съм съгласен с взетите решения и често се питам дали не е по-добре да обърна внимание на чуждите проблеми, вместо да нехая за тях и да се наслаждавам на своите собствени облаги. Винаги избирам да направя нещо и да бъда полезен на хората, въпреки последващите недоразумения.

Искрено загрижен съм за своите колеги и също така напълно разбирам как е устроен светът, кой получава повече и защо. Спечелил съм мястото си в момента по трудния начин и поради тази причина не е лесно за мен да бъда просто наблюдател на случващото се, имайки предвид колко високо оценявах всяка помощ, жест и подкрепа, които получавах, когато бях още незначителен в жестокия и изпълнен с несправедливости свят. Следователно искам да използвам позицията си сега, за да бъда от възможно най-голяма полза на нуждаещите се.

Винаги сме се разбирали добре с Крейг и силно уважавам всички усилия, които е вложил в провеждането на тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън. В кореспонденцията ни с него използвах възможността да предложа някои подобрения, които биха били от полза на карантинираните в Мелбърн тенисисти, подложени на пълна изолация.

Имаше няколко идеи, които заимствах от исканията на мои колеги, и реших, че няма да навреди на никого, ако опитам да помогна. Бях наясно, че шансът предложенията ми да бъдат приети, е минимален, също както желанието ми да бъда карантиниран в Мелбърн като всички, вместо в Аделаида. Това обаче не ми бе позволено поради стриктните правила за пътуване в страната. Щом не можах да бъда заедно с останалите играчи, исках да бъда на тяхно разположение при необходимост.

Разбирам, че организирането на спортни събития по време на пандемия излага на опасност здравето както на тенисистите, така и на населението. Затова искам да изкажа своите благодарности на Тенис Австралия, австралийското правителство и местните жители, че поеха този риск в името на любовта към спорта. Ние ще дадем всичко от себе си, за да следваме правилата и протоколите и се надяваме да бъдем готови както физически, така и ментално за предизвикателствата, които ни предстоят, когато стартира надпреварата. 

Нещата в медиите ескалираха и се появи впечатлението, че играчите (включително и аз) сме неблагодарни и егоистични заради оплакванията от условията на изолация. Изключително се извинявам, че бяхме възприети по този начин, защото знам колко признателни са много от тях за шанса да играят в Австралия. Всички дойдохме тук, за да се състезаваме и невъзможността ни да тренираме наистина е трудна за преглъщане, но никой от нас не е бил против 14-дневната карантина въпреки всичко, което излезе в медийното пространство. 

Нямам търпение да играя пред публика и да усетя отново тази енергия от феновете на тениса в Мелбърн, която ме е тласкала многократно към победи, а също така съм нетърпелив да се срещна с всички мои колеги. Благодаря за цялата любов и подкрепа, която получих през последните няколко дни.

Пожелавам здраве и любов на всички!", завърши световният номер 1.

 

 


Ето как да гледаме тенис мачовете безплатно

Оцени тази статия:
Джокович отговори на критиките по свой адрес в социалните мрежи (цялото писмо) Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | новак джокович

Коментари

Следвайте ни в Facebook