Джокович отпусна сет на световния №253, но не позволи да се стигне до изненада на старта

от в 16:17 на 28.06.2021
Мирела Николова

Защитаващият титлата си от 2019 г. шампион Новак Джокович потегли бавно в откриващия си двубой на тазгодишния Уимбълдън, но въпреки това не позволи да се стигне до изненада и откри победоносно кампанията си на "Свещената трева". Световният №1 имаше за съперник на старта младата 19-годишна надежда на домакините Джак Дрейпър, който показа вдъхновена игра през първата част, но оттам нататък 5-кратният шампион в Лондон взе нещата в свои ръце и затвори срещата за крайното 4:6 6:1 6:2 6:2. В следващата фаза на надпреварата първият поставен в схемата ще срещне някого измежду Кевин Андерсън и Марсело Томас Бариос Вера.

Двубоят стартира по повече от изненадващ начин, тъй като аутсайдерът в срещата бе този, който пръв реализира пробив, след което не срещна затруднения при затвърждаването му и поведе с 3:1. Дрейпър стоеше напълно равностойно на световния №1 и благодарение на изключително солидното си представяне както от основната линия, така и на мрежата левичарят успяваше максимално да затрудни именития си опонент.

Ноле поставяше под напрежение всяко подаване на съперника си и достигна до общо 6 брейкбола в шестия и осмия гейм, но именно в тези моменти, изоставяйки съответно с 15:40 и 0:40, британецът успяваше да извади на показ най-доброто, на което е способен, и да опази аванса си от пробив до самия край на сета. По този начин Дрейпър се превърна в първия играч от 2010 г. насам, който печели сет срещу Джокович в дебютния кръг на Уимбълдън.

Съвсем очаквано, втората част се разви изцяло под контрола на 19-кратния шампион от Шлема. Сърбинът използваше изключително ефективно началния си удар и рядко отпускаше дори точка на собствен сервис. Не такава беше ситуацията в подаванията Джак, от чиято ракета неточностите значително зачестиха. Това, в съчетание с разнообразната игра на Джокович, помогнаха на топ поставения да реализира два пробива и скоро паритетът в отделните части бе възстановен.

Устремът на първия в света продължи и в третия сет, когато той отново се озова напред с пробив преднина. Изумителната му стабилност от сервис линията напълно лишаваше Дрейпър от възможност дори да влезе в разиграване на противниково подаване. От своя страна, Новак продължи да бъде много настъпателен от ретур и разпределяйки ударите си с невероятна прецизност, той дублира аванса си от брейк и скоропостижно прибави частта на своята сметка, без да е загубил нито точка на свой начален удар по време на целия трети сет.

Четвъртата част започна идентично с предходните две, тъй като Джокера отново осъществи ранен пробив, който безпроблемно бе консолидиран. Оттам насетне световният №1 разкри пълния си потенциал и след брилянтна къса топка, гарнирана с феноменален бекхенд уинър по правата, Ноле направи още една решителна крачка към крайния успех, който стана факт след точно 2 часа престой на корта.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович отпусна сет на световния №253, но не позволи да се стигне до изненада на старта Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook