Джокович печели, но и дарява пари

от в 16:13 на 21.07.2019
Георги Христов

Новак Джокович мрази да говори за пари, въпреки че е тенисистът с най-много приходи от наградни фондове в историята. През 2016-а сърбинът стана първият, прехвърлил границата от 100 милиона долара, спечелени на корта. В момента той е само на 32 години, а приходите му от тенис възлизат на $134,7 млн.

Световният №1 повтаря, че не купите и чековете са водещото в живота му. А жена му Йелена, с която са заедно вече 14 години, синът Стефан (4), дъщеричката Тара, почти на 2 г. Както и родителите му, братята чичовците и т.н.

"Не гледам на всичко през парите - те са за харчене и осигуряване на добро качество на живот. Не ми харесва, когато хората акцентират върху това. Медиите ме поставят в неудобна ситуация да говоря за сумата, която съм спечелил по време на кариерата си, а професионалният спорт не бива да се играе заради парите. Днешното общество точно това изтъква - успехът се представя през призмата на богатството и силата.

"Това не бива да бъде мерило. И сега аз трябва да говоря за това, а хората в Сърбия взимат по 200-300 евро. На какво би приличало това?!“, възмущава се Ноле.

Всъщност повечето средства на Джокович идват от рекламни договори - с „Head“, „Lacoste“, „Asics“, „Seiko“, „Peugeot“, NetJets, Ultimate Software Group и др. Според сп. „Форбс“ тези контракти му носят по 50,4 млн. долара годишно, а само от „Lacoste“ получава осемцифрена сума плюс бонуси.

Общо богатството му се оценява на 220 млн. долара. Джокович успешно управлява свой собствен бизнес - в Сърбия притежава ресторанта „Новак кафе“, а в Моите Карло този за здравословно хранене Eqvita. През 2012 г. звездата изкупи целия добив от сирене от магарешко мляко (около 1000 евро на килограм) за нуждите на своите заведения.

През 2005 г. Новак създава компанията „Фемили Спорт“, която се занимава с организацията на спортни събития. Между 2009 и 2012 г. тя провежда Serbia Open в Белград, който е на клей, и от категорията АТР 250.

Джокович го печели два пъти, а турнирен директор е чичо му Горан, който в момента отговаря за Sofia Open. В родния си град звездата открива и академията с 14 корта „Новак Тенис център“.

Ноле инвестира също в недвижими имоти. Семейството му може да се похвали с жилища в Монте Карло, Сърбия, Черна гора и два апартамента по 185 квадрата в Ню Йорк на обща цена $11 млн. Негов съсед в САЩ е Кристиано Ронапдо. През 2009 г. Джокович се поглези със собствена яхта в Манхатън за $2,5 млн. В разгара на „Уимбълдън“, където вдигна петата си купа след най-дългия финал в историята срещу Роджър Федерер, стана ясно, че Новак се е сдобил със супермодерен апартамент в Маями Бийч. Тузарското жилище му е излязло 6,7 млн. долара и разполага с тераса, която го обикаля отвсякъде и със зашеметяваща гледка към океана. Другите екстри са частна градина, два басейна, спа зона и дори частна библиотека.

Куриозното е, че дълги години никой не искал да инвестира в идващия от бедна Сърбия играч. Първият, който му подава ръка, е италианецът Едоардо Арталди. През 2009 г. той работи за „Серджо Такини“ и надушва потенциала на Джокович. Убеждава колегите си да сключат договор за екипировка с Ноле, а през 2011-а Арталди вече е в щаба му като негов агент.

Колкото до милионните контракти, обратът настъпва благодарение на голямото сърце на Джокович. Докато играе в Индиън Уелс през 2011-а, той призовава всички по света да помогнат на пострадалите от земетресението в Япония. Собственикът на местната компания за екипировка Uniqlo вижда това по телевизията и остава впечатлен. „Това момче е интересно. Искам да разбера повече за него и за л неговите принципи“. Когато нау- 'I чава повече, той подписва първия голям договор с Ноле именно заради това какъв човек е, а не заради спортните му успехи. През 2014 г. тенисистът дари цялата си премия от $750 000 за титлата в Рим на пострадалите от наводненията в Сърбия.

Прочутата фондация на негово име пък е основана през 2007 година. Успешно е ръководена от Йелена Джокович, която помага основно на бедни деца от Сърбия и Косово. На благотворителна галавечеря по време на US Open 2013 тенис шампионът кани знаменитости от ранга на Анна Уинтър и Наоми Кембъл.

Резултатът са цели 2,5 млн. долара, които използва за образователни инициативи в родината си. Тъй като е израснал по време на войната в бивша Югославия, Новак имал трудно детство, но никога няма да забрави колко сплотени били родителите му Сърджан и Дияна. Двамата имали ресторант в ски курорта Копаоник и давали всичко, за да могат тримата им синове Новак, Марко и Джордже да успеят в спорта. „Естествено е да обичаме своите деца най-много и да искаме да станат най-добри, но не трябва да прекаляваме. Когато Йелена Генчич (б.а. - първата треньорка на Джокович) обаче ни каза, че не е виждала толкова талантливо дете след Моника Селеш, решихме да се допитаме и до други специалисти. Щом и те потвърдиха, започнахме да действаме в тази посока с всички сили“, разказват родителите на Ноле.

„През цялото време страдахме от липса на пари - спомня си той. - На моменти едва връзвахме двата края. Мама и татко постоянно пестяха - водеха безкрайна битка, за да ми дадат възможност да участвам в турнири. Това е част от моята история и тя беше определяща за живота ми. Не смятам f. нищо за гарантирано и винаги ще помня с какво започнах. Това помага да се съхрани здравият, ясен и скромен начин на мислене. Важно е да не си в облаците.“

Таня Манова, вестник "Телеграф"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович печели, но и дарява пари Георги Христов
Теми:  
наградни фондове | новак джокович | сърбия | тенис | тенис бг | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook