Джокович показа на Синер, че още не е готов да му се противопостави, и се завърна победоносно

от в 14:15 на 14.04.2021
Мирела Николова

Световният №1 Новак Джокович откри сезона си на клей с категорична победа над младата звезда на италианския тенис Яник Синер в един истински тенис спектакъл от втори кръг на Мастърса в Монте Карло. Двубоят определено оправда предварителните очаквания и предложи на зрителите редица продължителни и висококачествени размени на удари от дъното на корта, като техничните отигравания и успешни опити за къси топки също не липсваха. Сърбинът се справи с талантливия си опонент с 6:4 6:2 за час и 36 минути игра, с което си гарантира място в осминафиналите на турнира, където очаква победителя от срещата между Дан Еванс и Хуберт Хуркач.

В откриващите минути на двубоя 19-годишният тенисист успяваше да остане равностоен на именития си опонент, изпълнявайки ударите си изключително чисто и с впечатляваща точност. Сервисът му също работеше безотказно и на няколко пъти му помогна да се измъкне от заплетени ситуации, като по този начин се спаси от инкасирането на ранен пробив. Добил известна доза увереност и нанасяйки безапелационни форхенди по цялата ширина на корта, Синер на свой ред достигна до 2 брейкбола в подаването на съперника си и се оттегли на първата почивка с пробив аванс. 

Щастието на италианеца не трая дълго, тъй като 18-кратният шампион от Шлема включи на съвсем друга предавка и реализира светкавичен рибрейк. Последваха силни минути за сърбина, който се защитаваше феноменално от напористата игра на своя опонент и пласирайки плътни удари с невероятна дълбочина и швейцарска точност, осъществи нов пробив, като впоследствие удължи серията си и се откъсна напред с 5:2.

Сервирайки за спечелване на частта, световният №1 поведе с 30:0, но младокът показа, че няма намерение да се предава и след като демонстрира великолепна атлетичност, спечели последвалите 4 точки, с което се завърна в битката за сета. Това обаче по никакъв начин не разколеба Новак, който заигра още по-настървено, и възползвайки се от плитките удари на съперника си, придружени с няколко неточности, фаворитът в двубоя записа първата част на своята сметка.

Водачът в ранглистата пренесе импулса си и във втория сет, когато продължи да движи своя съперник по ширината на корта, издебвайки правилния момент за атака към мрежата и завършващ удар. Сърбинът беше като стена и връщаше абсолютно всяка една топка в противниковата половина, което принуждаваше Яник да се стреми да търси линиите, а това, от своя страна, доведе до редица форхенди на италианеца, излезли само с няколко сантиметра извън очертанията на полето.

В четвъртия гейм Джокович за пореден път демонстрира дефанзивните си качества и умението си да преминава от защита в атака за части от секундата, което се оказа ключово за реализирането на първи пробив във втората част. Водейки с 4:2, световният №1 допусна момент на колебание и разконцентрация, като по този начин откри възможност пред опонента си за връщане на брейка след две двойни грешки. Въпреки това обаче Ноле не изпусна контрола върху сета и след няколко брилянтно проведени разигравания опази водачеството си в частта, доближавайки се само на гейм от победата, която успя да грабне още на ретур, с което си подпечата билета за осминафиналната фаза на надпреварата.

;


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович показа на Синер, че още не е готов да му се противопостави, и се завърна победоносно Мирела Николова
Теми:  
atp | монте карло | новак джокович | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook