Джокович: С Григор не сме се уговорили за победител, но имаме планове за вечерта

от в 16:01 на 17.09.2024
Елеонора Александрова

Сблъсъкът между Григор Димитров и Новак Джокович e голямото събитие днешно в България, а двамата топ тенисисти на Балканите преди броени минути приключиха своята съвместна пресконференция.

Олимпийският шампион изглеждаше в отлично настроение по време на изявата си пред българските медии, като често се шегуваше, но заяви как на корта няма намерение да подарява мача на първата ни ракета, въпреки че е негов гост и добър приятел, а ето какво още заяви най-успешния тенисист за всички времена.

За предстоящото шоу и приятелството си с Григор:

- Григор Димитров е мой приятел, който е пример за отдаденост и работа. Познаваме се вече от толкова отдавна. Той дойде преди 4 години в Белград да играе и тогава се договорихме да направим мач и в София. Много съм щастлив, че ще успея да помогна на Григор за неговата фондацията и инициативата, с която се е заел. Сърбия и България имаме общи традиции и култура, като за мен е удоволствие да бъда тук.

Ние сме български и сръбски братя. Играли сме много на корта, разбираме на всякакви езици - български, сръбски и английски. Моята кариера е в последната си фаза и затова съм дошъл в България да играя, докато съм още на добро ниво. Надявам се България да има добро бъдеще, както в тениса, така и в спорта. Приятно ми е да се срещам с български фенове, защото сте спортна нация. Харесвам България, Григор Димитров и неговото семейство. Надяваме се да покажем добър тенис, за да бъде доволна публиката. Искам да слушам традиционна българска музика по време на мача („Луда по тебе, ще си остана...").

За това дали знае къде ще играе след мача в София:

- На тази възраст обръщам сериозно внимание на графика си, за да преценявам на кои турнири да покажа най- добрия си тенис. Засега знам, че ще играя единствено тук, на Мастърса в Шанхай и на един демонстративен турнир в Саудитска Арабия. Нищо повече.

За настъпващото младо поколение и бъдещето на "двамата ветерани в спорта":

- В Григор Димитров има още много тенис. Надявам се и аз да остана на високо ниво за още известно време. Трябва да бъдеш адаптивен през цялото време в тениса. Нивото ни трябва да бъде много високо възможно най-дълго време. Наистина трябва да бъдеш отдаден към това, което правиш. В индивидуалния спорт няма кой да те замени. Тенисът е красив спорт, в който имаш много предизвикателства, като битката с "младите вълци", които се опитват да те изместят.

Затова дали му е помогнал балканския му произход в професионалния му път:

- Аз съм това, което съм, защото съм от тази част на света. Знам откъде идвам и какво е уникалното в това да си балканец. Имаме дух на войни, той е заложен в нас. Ние сме много страстни хора. Всеки прави грешки. Понякога сме по-темпераментни, отколкото трябва. Аз обичам живота и страстта, която имат всички балканци. Ние се разбираме, без да говорим общ език. Българският и сръбският са близки, но гръцкият е много сложен.

За това дали ще остави Григор да спечели:

- Мачът не е нагласен. Уредено е това, което ще се случи след него. Който победи ще се радва, другият ще плаче.

За това дали Григор ще върне визитата в Белград:

- Григор е винаги добре дошъл в Белград, без значение дали ще дойде на гости или на мач. Надявам се да играем още поне един мач заедно в следващите няколко години. Не е лесно да намерим време покрай графиците ни, които са ни различни един спрямо друг. Никой не знае какво ще се случи. Двамата много обичаме да играем и да радваме хората. Графиците обаче не ти дават много време. Винаги съм искал календарът да бъде различен, за да имаме време за неофициални мачове.

За това дали може да се направят и други подобни тенис събития на Балканите:

- Защо пък да не направим тур на Балканите? Родните фенове винаги искат да играеш у дома, защото чувството да гледаш на живо е различно от това да го правиш по телевизията. Бихме искали да запалим младите след такива мачове, за да грабнат ракетата и да заиграят тенис. Мисля, че България и Сърбия са страни, които нямат велика тенис традиция, но ние с Григор сме в позиция да променим това. Трябва да повишим интереса от страна на младите към спорта.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович: С Григор не сме се уговорили за победител, но имаме планове за вечерта Елеонора Александрова
Теми:  
atp | григор димитров | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook