Джокович се прицели в първото място, а с това и в няколко рекорда

от в 11:48 на 10.10.2018
Георги Христов

Забележителната втора половина от сезон 2018 може да донесе на Новак Джокович дори изкачване до първото място в световната ранглиста, а покрай това и нова серия любопитни рекорди. Голямата цел на сърбина е да измести Рафаел Надал, който няма да играе на "Мастърс 1000" в Шанхай. В случай, че успее Ноле ще завърши за даден сезон под №1 за пети път.

Статистиката:
- Джокович заемаше 22-то място в класацията на АТР на 21 май. Това бе най-слабото му постижение от 2 октомври 2006 година, когато бе на 19 години. Никой друг тенисист не е успявал да завърши даден сезон начело в класацията на АТР, след като е допускал такъв спад. Рекордът в това отношение принадлежи на Андре Агаси, който през 1999 година прогресира от №14 до първата позиция.

- Джокович започна 2018 година с 5 победи и 5 загуби в първите си десет мача. Досега най-слабото постижение на водач в ранглистата в началото на сезон принадлежи на Густаво Куертен, който печели шест от първите си 10 мача през 2000 година.

- Джокович може да стане първият състезател, който да завърши под №1, след като до Уимбълдън не е триумфирал с нито една титла за годината. През 1982 година Джон МакЕнроу има един трофей преди Уимбълдън и впоследствие завършва като лидер.

"Наистина доволен съм, че съм в позиция да се върна на първото място в света. Преди четири, пет месеца да мисля дори за титла беше далечна цел, но с оглед последните ми резултати, вече съм в битката за №1 в края на сезона," коментира Новак.

Както е известно Джокович завърши 2017 година още през юли, след като имаше проблеми с лакътя. Той се завърна през 2018 за Australian Open, но след това претърпя нова операция, а при завръщането си загуби на старта в Индиън Уелс и Маями от Таро Даниел и Беноа Пер - състезатели извън топ 40.

На клей той достигна до полуфиналите в Рим, а на "Ролан Гарос" загуби от №72 Марко Чекинато в четвъртфиналите.

Впоследствие Ноле достигна финал в Куинс, където отстъпи на Марин Чилич, но след това триумфира на Уимбълдън. В полуфиналите успя да се наложи тъкмо срещу Надал с 10:8 в петия сет.

През август съумя да попълни колекцията си с всички титли от сериите "Мастърс 1000", триумфирайки най-накрая и в Синсинати. Лятото му се увенча и с трофея от US Open.

В случай, че Новак спечели титлата в Шанхай той може да се доближи на 155 точки от Надал, а в годишната ATP RACE само на 35. След това и двамата са предвидили участие на "Мастърс 1000" в Париж, който започва на 29 октомври.

Досега рекордьорът с шест поредни години като №1 е Пийт Сампрас.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович се прицели в първото място, а с това и в няколко рекорда Георги Христов
Теми:  
новак джокович | рекорди | тенис | тенис рекорди | тенис статистика

Коментари





Следвайте ни в Facebook