Джокович се справи с изненадата на турнира и оформи зрелищен финал срещу Надал!

от в 21:14 на 15.05.2021
Мирела Николова

Новак Джокович разочарова местната публика и сложи край на приказката на Лоренцо Сонего в тазгодишното издание на Мастърса в Рим. Водачът в световната ранглиста се нуждаеше от 2 часа и 45 минути, за да надделее над местния любимец след победа с 6:3 6:7(5) 6:2, и така да си резервира билет за своя 11-и финал в италианската столица. В неделя Джокера ще излезе на корта в търсене на своята шеста титла във Вечния град, когато негов съперник ще бъде не кой да е, а Краля на клея - Рафаел Надал, като това ще бъде 57-и епизод на едно от най-великолепните съперничества в историята. 

В дебютния сет Ноле бе видимо по-добрият тенисист от двамата, като доминираше над своя опонент във всеки един аспект от играта. Това доведе до ранен пробив на сметката му, който бе безпроблемно затвърден и доведе до аванс от 4:1 в полза на петкратния шампион в Рим. Джокович не допусна да загуби фокуса си до края на частта и след като спечели рутинно следващите си сервис геймове, записа откриващия сет срещу своето име.

Сонего стабилизира представянето си във втората част и успяваше да остане равностоен на именития си опонент в началните минути. В средата на сета сърбинът достигна до общо 5 брейкбола, но те бяха пропилени след редица непредизвикани грешки от ракетата му и така се стигна до маратонски гейм при 4:5 в подаването на Новак. Там италианецът повиши нивото си и се добра до 2 сетбола, но не съумя да материализира никой от тях. Ролите за секунди се обърнаха и вече Сонего бе този, който бе застрашен от загуба на сервис гейма си, и след страхотна офанзива Ноле нанесе пробив. 

Тогава обаче представителят на домакините показа характер и невероятна воля за победа и благодарение на смелата си игра спаси 2 мачбола, за да осъществи незабавен рибрейк, с който вкара сета в решителен тайбрек. Там Джокович се откъсна напред с преднина от 4:2, но вдъхновеният италианец не се предаде и прибави последвалите 4 точки към своя актив, а след няколко минути ликуваше с успеха в частта.

Сривът в представянето на световния №1 продължи и в решителния трети сет, когато още в откриващото си подаване се оказа изоставащ с 0:40, ала тогава включи на съвсем друга предавка и се спаси от инкасирането на брейк. Оттам насетне Новак максимално изчисти пропуските и стабилната му игра от основната линия, в комбинация с блестящите му ретури, доведе до реализирането на пробив в четвъртия гейм, последван от безупречно спечелено подаване, след което авансът на сърбина набъбна до 4:1. Набрал инерция, Ноле не направи нито крачка назад до края на двубоя и след втори пробив в своя полза намери място на финала!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович се справи с изненадата на турнира и оформи зрелищен финал срещу Надал! Мирела Николова
Теми:  
лоренцо сонего | новак джокович | Обзори | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook