Джокович след финала: Синер беше прекалено силен за мен днес; той задушава съперника

от в 15:32 на 13.10.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович се размина със своята юбилейна титла номер 100 в ATP Тура, след като световният номер едно Яник Синер изигра почти безгрешен мач и не остави особено големи шансове на легендарния сърбин. Все пак 38-годишната легенда очевидно е доволен с нивото си на игра през изминалата седмица и не скри, че Синер е бил категорично по-добрия тенисист в днешния финал на Мастърса в Шанхай, но изглежда, че 24-кратният "мейджър" шампион ще използва това поражение като допълнителна мотивация и състезателният огън продължава да гори все толкова силно у него, съдейки по думите му на последвалата пресконференция:

За изминалата среща:

- Поздравления за Яник! Той беше прекалено добър за мен днес. Прекалено силен и прекалено бърз. Наистина той прави невероятна година и също така е редно да поздравя неговия екип, в който виждам много познати лица (Синер работи с бившия бившия физиотерапевт и кондиционен треньор на Джокович). Наистина това е един страхотен отбор.

Смятам, че мога да извлека известни позитиви от този турнир, защото нивото ми на игра беше много високо през целия турнир. Може би за цялата година съм играл единствено по-добре на Олимпиадата. Дадох най-доброто от себе си тази вечер, но не можах да бъда напълно свеж за този мач.

Същевременно трябва да поздрави Яник за страхотната игра, която показа във важните моменти, защото именно това направи разликата между нас днес. Той заслужаваше напълно победата, тъй като беше много по-силен в ключовите моменти, но все пак си мисля, че дори на финала показах много добър тенис, което ми дава причина да вярвам, че, все още мога да играя на едно ниво с най-добрите в света. Надявам се да запазя това равнище в близките месеци и възможно най-далечно бъдеще.

За сходствата в играта им със Синер и големите оръжия в тениса на световния номер едно:

- Играта на Яник ми напомня до голяма степен за моята, защото той също играе на изключително висока скорост от основната линия и съумява в известен смисъл да задуши опонента си. Винаги искаш съперника ти да е поставен под подпостоянно напрежение от твоите удари, скорост и дори самото ти присъствие на корта. Той подобри изключително много своя сервис и го превърна в сериозно оръжие. Яник наказва всяка една малко по-къса топка и е максимално агресивен от дъното на корта, играейки много солидно, както от форхенд, така и от бекхенд. Наистина е много впечатляващо колко е постоянен през цялата година.

За изпуснатия шанс да спечели титла номер 100:

- Това щеше да бъде един много приятен бонус и определено исках да го получа още днес, но това очевидно не е моят ден.  Със сигурност ще се стремя да достигна до този юбилеен трофей в най-близко бъдеще, но това не е някаква цел на живот и смърт за мен. Мисля, че вече съм постигнал всички свои най-големи цели в кариерата си. В момента се вълнувам единствено от надпреварите в Големия шлем и това още колко време мога да поддържам подобен висок стандарт на игра.

Докато мога да се съревновавам с най-добрите, както през тази седмица, ще продължавам да изпитвам нуждата и мотивацията да се състезавам и нека видим още колко време би могло да продължи това.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович след финала: Синер беше прекалено силен за мен днес; той задушава съперника Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | новак джокович | Пресконференции | шанхай | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook