Джокович спечели битката си с Хуркач в Торино, но вече съдбата му не е в неговите ръце

от в 17:30 на 16.11.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович спечели последната си среща от "Зелената група" на ATP финалите и я завършва с баланс от 2 победи и едно поражение, но вече не държи своята съдба в собствените си ръце.

Световният номер едно трябваше да надвие Хуберт Хуркач в два сета, за да е сред сигурните 1/2-финалисти в състезанието, но полякът се включи на пълни оброти в надпреварата и замени достойно контузения Стефанос Циципас, като реализира цели 24 аса и имаше своите шансове за успех, но категорично 6-кратният шампион заслужаваше повече триумфа в сблъсъка и се наложи над съперника си с крайното 7:6(1) 4:6 6:1.

Така със сигурност Яник Синер продължава към фазата на финалната четворка, а Джокович ще трябва да се надява на победа на местния представител над Холгер Руне, защото в противен случай, то скандинавецът ще измести Ноле и ще го елиминира от борбата за титлата.

Първият сет не предложи особено интригуващи моменти, тъй като не станахме свидетели на нито една точка за пробив. Хуркач трупаше с лекота бързи точки от сервис линията, а дори сърбинът беше безпомощен пред канонадата от начален удар на световния номер девет. 24-кратният "мейджър" носител пък беше пълен господар при по-продължителните разигравания и закономерно се стигна до тайбрек, където балканецът демонстрира нагледно защо е считан за образец по отношене на ретурите и бързо се откъсна напред с 6:0 точки, предрешавайки крайния изход на частта.

Вторият сет се развиваше по сходен начин в самото начало, но фаворитът допусна няколко нетипични за себе си неточности и се оказа догонващ с 0:40 в петия гейм. Тогава последва двойна грешка от страна на Джокович и полякът неочаквано поведе с пробив. Сърбинът можеше много бързо да достигне до рибрейк, повеждайки с 15:40, само че Хуркач отговори с 3 поредни аса и оттам насетне поддържаше безпроблемно преднината си, за да вкара мача в решителен сет.

Там двамата си размениха по един категоричен сервис гейм, след което аутсайдерът изцяло спря да вкарва първите си подавания от корта и това позволи на Джокера да влиза все по-често в продължителни размени, а там той изцяло контролираше темпото на игра и затвори сблъсъка в своя полза, завоювайки всеки един от последните 5 гейма.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович спечели битката си с Хуркач в Торино, но вече съдбата му не е в неговите ръце Калоян Соколов
Теми:  
atp | nitto atp finals | новак джокович | Обзори | торино | холгер руне | хуберт хуркач | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook