Джокович за Алкарас: Крампите са част от спорта; и двамата бяхме на предела на силите си

от в 22:18 на 09.06.2023
Мирела Николова

Новак Джокович се класира за своя 34-ти финал в турнирите от Големия шлем, след като в петък надделя над Карлос Алкарас в полуфиналите на Ролан Гарос. Дългоочакваното зрелище между двамата изцяло оправда високите очаквания през първите два сета, след което обаче в началото на третата част 20-годишният испанец получи схващания, които не му позволиха да продължи да играе на досегашното си високо ниво и отнеха от качеството на тениса в оставащите минути от двубоя. Самият Джокович не спести суперлативите си по адрес на своя по-млад колега по време на последвалата пресконференция, като същевременно коментира освиркванията по свой адрес и физическото си състояние преди сблъсъка за трофея в неделя.

Какво каза на Алкарас при поздрава на мрежата след мача?

- Казах му, че разполага с много време пред себе си и че ще спечели титлата на Ролан Гарос множество пъти в бъдеще. Нямам никакво съмнение в това. Той е невероятен тенисист, който притежава огромен набор от качества, придава страхотна динамика и скорост на всеки един свой удар, напълно завършен играч е. Вече има една титла от Големия шлем в колекцията си, той е най-младият номер едно в историята, така че има много причини, поради които да бъде оптимист за това, което му предстои.

Двубоят не завърши по начина, по който ни се искаше, но респект към него за това, че доигра мача и не се отказа до последната точка. Беше очевидно, че изпитваше проблеми с придвижването си. Случилото се беше неприятно за публиката, за сблъсъка, който беше от толкова голямо значение за всеки от нас. Но това е част от спорта. Случва се, когато играеш с изключително висок интензитет, както всеки от двама ни правеше през първите два сета. Силите бяха напълно изравнени, беше много изтощително от физическа гледна точка. Пожелавам му бързо възстановяване и съм сигурен, че ще се върне силен.

Алкарас сподели, че крампите са се дължали на напрежението, което е изпитвал, и фактът, че играе срещу теб, също е допринесъл за това. Чувствал ли си се ти по подобен начин преди?

- В началото на кариерата си физиката ми не бе на особено високо ниво и имах затруднения от подобно естество. Мога да разбера емоциите и обстоятелствата, които оказват влияние върху психиката в подобни двубои. Може би за първи път в кариерата си той бе големият фаворит за титлата, а не тенисистът, който е способен да поднесе изненадата. Вероятно именно това му е повлияло, но то е част от неговото израстване. Той е само на 20 години, така че има цялото време пред себе си. 

Публиката на няколко пъти те освиркваше. Как реагираш на това?

- Не ми пречи. Не е първият и вероятно няма да е последният път. Просто ще продължавам да печеля. 

Във втория сет взе медицински таймаут. Има ли нещо притеснително преди финала в неделя?

- Както казах, интензивността в разиграванията бе изключително висока. И двамата го усетихме и бяхме на предела на силите си. Нивата ми на енергия се бяха понижили след края на втория сет и за мен беше много важно да започна силно третата част, но тогава се случи тази непредвидена ситуация. От този момент нататък двубоят напълно се промени.  

 

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович за Алкарас: Крампите са част от спорта; и двамата бяхме на предела на силите си Мирела Николова
Теми:  
atp | интервю | карлос алкарас | любопитно | новак джокович | ролан гарос 2023

Коментари





Следвайте ни в Facebook