Джокович за избухванията си на корта: Мразя се и се срамувам от себе си, когато се случва

от в 13:37 на 18.05.2024
Елеонора Александрова

Новак Джокович винаги е казвал, че е емоционален играч и не се страхува да показва своите емоции. Световният номер 1 неведнъж е изразявал много негативни реакции, когато е в ролята на губещ по време на мачовете си и неведнъж се е стигало до счупени ракети и крясъци от негова страна. Това определено не е най-красивото нещо за наблюдаване на корта, но винаги е било част от 24-кратния "мейджър" шампион, който винаги е съумявал бързо да канализира негативната енергия и да я превърне в свое "гориво".

По тази тема говори самият Джокович в подкаста на Ник Кирьос, Good Trouble, като легендарният тенисист споделя съжаленията си за нещата, които е вършил, когато нещата не са се получавали по най-добрия възможен начин на корта и за желанието си за себеусъвършенстване:

"От мен винаги се очаква да бъда перфектен, както в играта си, така и в поведението си. Трябва да показвам добри обноски, но това не винаги е възможно. Когато чупя ракети и се правя на глупак, се срамувам от себе си. Наистина ме е срам и се мразя, че го правя. През последните 7-8 години започнах да приемам недостатъците си и факта, че допускам грешки, което ме кара да се стремя да стана по-добра версия на себе си. Дори и това да не се случи, поне съм в мир със себе си и не се притеснявам да кажа, че греша и имам лоши качества.

Това, което уважавам и ценя в теб (Ник) е, че казваш: „Виж, имам проблеми.“ Всеки има трудности и се опитва да се справи с тях по възможно най-добрия начин." - сподели той.

Джокович говори и за това как чупенето на ракети всъщност помага на играчите да се пренастроят:

"Искам да кажа, че това е, както някои хора биха казали "прагматично". Аз понякога го правя, защото така мога да освободя напрежението и разочарованието, което изпитвам в този момент и да продължа напред. Същевременно не бих насърчил никого да прави това. Не съветвам и себе си да продължавам. Не съм щастлив, нито доволен от това. Определено не ми харесва, че го правя, но го правя и трябва да поема отговорност.

Да, предполагам, че в някои случаи се е случвало, когато правя това да започвам да играя по-свободно. Има различни и може би по-умни начини да се освободя от разочарованието, отколкото да чупя ракета."

Източник: tennis365.com 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович за избухванията си на корта: Мразя се и се срамувам от себе си, когато се случва Елеонора Александрова
Теми:  
atp | интервюта | Ник Кирьос | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook