Джокович за казуса на Синер: Разбирам защо играчите се питат дали са третирани еднакво

от в 15:07 на 25.08.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович изрази своето недоволство от работата на ръководните органи в тениса и съвсем ясно заяви, че според него двойните стандарти в играта са налице, с което подкрепи позицията на Патрик Муратоглу и призова за далеч по-ясни критерии за прилагането на наказания в такъв тип ситуации.

Олимпийският шампион коментира най-широкообсъжданата тенис тема през последните дни, а именно двете положителни допинг проби на Яник Синер, който обаче избегна всякакви санкции и това предизвика недоволството на много негови колеги, като изглежда 24-кратният "мейджър" шампион напълно може да разбере гневните реакции на част от своите колеги.

"Причината да основем PTPA (Професионалата асоциация на тенисистите) е точно заради такива случаи, какъвто е този на Яник. Мога много добре да разбера играчите, които се питат дали биват третирани по един и същи начин с някой като него. Нашата идея винаги е било да има честни и ясни протоколи в подобни ситуации. Трябва да има ясно зададени стандарти и правила, когато се взема решение за такъв тип казуси.

Няма как дадени тенисисти да не бъдат разочаровани, защото имаме липса на последователност. Доколкото разбрах, то случаят на Яник е бил изчистен почти веднага, след като наказанието му е влязло в сила. Същевременно обаче разбираме тези новини цели 6 месеца по-късно, което ясно ни показва проблемите в системата. Виждаме пълната липса на ясно зададени протоколи и се надявам ръководните органи на нашия спорт да се поучат от този случай и да имат по-добър подход при бъдещ подобен развой на събитията.

Няма да назовавам имена, но много играчи са били поставени в напълно идентична ситуация, само че не са били третирани по същия начин. Тук въпросът е дали това идва от обстоятелството, че някои от нас нямат финансовата възможност да използват услугите на най-реномираните адвокатски кантори, които със сигурност биха защитили правата им по най-добрия възможен начин.

Трябва да обърнем сериозно внимание на този аспект от правилника и да работим за една справедлива система, която да гарантира еднакво отношение и възможности за всеки от един нас" - твърдо заяви Джокович по време на своята последна пресконференция в Ню Йорк.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович за казуса на Синер: Разбирам защо играчите се питат дали са третирани еднакво Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | новак джокович | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook