Джокович заяви категорично: Никога не съм опитвал да заобиколя правилата

от в 13:48 на 17.02.2022
Мирела Николова

Скандалът с Новак Джокович и отказаната му виза за влизане в Австралия поради нежеланието му да се ваксинира излезе извън мащабите на тениса и обхвана всички новинарски емисии по света през януари. Сърбинът опита да влезе в страната посредством медицинско изключение заради заразяване с COVID-19 през декември, но не бе допуснат по решение на имиграционния министър Алекс Хоук, който анулира визата му, тъй като би могъл да предизвика антиваксърски настроения сред обществото в Австралия. 

Случаят предизвика множество реакции и световния номер едно трябваше да понесе редица критики относно това, че е опитал да заобиколи правилата и да се включи в Аустрелиън Оупън без ваксина, въпреки че всички останали членове на топ 100 са спазили условието за поставена имунизация. В първата си медийна изява след събитията в Австралия Джокович заяви, че нито едно от нещата, което е направил, не е било в разрез с утвърдения правилник за влизане в Австралия:

"Мисля, че през последните седмици имаше множество недоразумения и погрешни заключения. Бях силно разочарован от начина, по който всичко това приключи за мен, и не ми беше никак лесно да следя какво се изписва по мой адрес в медиите", започна Ноле пред ВВС.

"В Австралия бяха наложени едни от най-строгите мерки в целия свят и мога само да си представям колко трудно им е било на хората през това време. Съчувствам им напълно и разбирам защо реагираха така към мен. Наясно съм с образа, който ми бе създаден в медиите, но искам да поясня, че аз винаги съм следвал правилата. Бях готов да не замина за Австралия.

Напълно подкрепям това, че не трябва да има специално отношение към мен или когото и да било. Никога не съм опитвал да се възползвам от статута си, за да вляза в Австралия насила. Бях третиран по същия начин като всички останали.

Когато се появи възможност за медицинско изключение, я използвах. Представих моя PCR тест и бях приет и одобрен от два независими медицински панела. Беше напълно анонимно. Мисля, че имаше 20-25 медицински изключения, които бяха приети, като поне един тенисист и един треньор бяха със същото изключение като мен", разказа още 20-кратният шампион от Шлема.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович заяви категорично: Никога не съм опитвал да заобиколя правилата Мирела Николова
Теми:  
atp | интервю | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook