Един бунтар на 50: Великият Андре Агаси празнува днес своя юбилей

от в 09:40 на 29.04.2020
Калоян Пламенов

Един от най-великите тенисисти за всички времена Андре Агаси днес празнува своя 50-и юбилей.

Той е роден в Лас Вегас през 1970 година в семейството на Емануел "Майк" Агаси и Елизабет Дъдли. Неговият баща е иранец, който е роден в арменско семейство в Tехеран и е бил боксьор, като участва в Олимпийските игри през 1948 и 1952 година.

На детско ниво Андре печели множество турнири и на 14-годишна възраст се оказва в прословутата академия на Ник Болетиери.

В тура той дебютира едва на 16, като го прави на турнир в Калифорния. В първия кръг побеждава Джон Остин, а във втория губи от Матс Виландер.

През същия сезон младият тогава тенисист дебютира и в "Големия шлем" - на US Open, където губи още в първия кръг. 

След първата си година в тура той завършва на 91-о място в ранглистата, а следващата му година е по-силна и тогава Андре печели първия си турнир, след като получава wild card за надпреварата в Итапарика. Той финишира 25-и в ранглистата след втория си сезон.

Истинският пробив в кариерата на американеца е през 1988 година. През този сезон Андре печели шест турнира от ATP и също така достига до 1/2-финалите на US Open и "Ролан Гарос".

Своя първи трофей от "Шлема" той печели през 1992 година, когато на финала побеждава Горан Иванишевич и така триумфира с титлата на Уимбълдън.

Другото вече е добре позната история за феновете на тениса.

През кариерата си американецът печели общо 8 трофея от "Шлема", като е завоювал титлите от всеки един, от четирите турнира. Печели Олимпийските игри през 1996 година и финалите на тура през 1990 година. 

Трикратен победител от Купа "Дейвис" - през 1990, 1992 и 1995 година. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Един бунтар на 50: Великият Андре Агаси празнува днес своя юбилей Калоян Пламенов
Теми:  
андре агаси

Коментари





Следвайте ни в Facebook