Единственият непоставен 1/4-финалист на РГ: Световният №49 все още е без загубен сет в Париж!

от в 05:28 на 06.06.2023
Мартин Петков

Откритото първенство на Франция винаги се е славило като място, на което латиноамериканските тенисисти излизат на голямата тенис сцена, и при тазгодишното издание на надпреварата се "роди" звездата на поредния клей специалист в лицето на 23-годишния Томас Мартин Ечевери. Аржентинецът допреди началото на този сезон не беше играл дори финал на ниво АТР, като впоследствие през последните месеци промени това и взе участие в мача за титлата на състезанията в Сантяго и в Хюстън, като макар и да остана в ролята на подгласник в двата случая, то световният номер 49 продължи да работи усилено за осъществяването на своите мечти, като вече може да нарече себе си четвъртфиналист в Големия шлем.

Ечевери безспорно е голямата изненада в Париж, след вече взе скалповете на двама представители от топ 20 в лицето на Алекс де Минор и на Борна Чорич, като късно снощи продължи приказката си във френската столица и подчини трети пореден поставен тенисист, надделявайки над номер 27 в схемата Йошихито Нишиока - 7:6(8) 6:0 6:1. По този начин световният номер 49 се класира за финалната осмица, като заедно с Новак Джокович са единствените тенисисти в надпреварата, които все още не са загубили дори сет, а в опит да направи следващата голяма крачка в кариерата си и да се класира за полуфиналите на Ролан Гарос, то южноамериканецът ще премери сили с Александър Зверев, който елиминира Григор Димитров през вчерашния ден.

Двубоят стартира на изключително високо обороти за непоставения тенисист, който още от първите минути засвидетелства атакуващия си стил и пречупи колебливия сервис на японеца, за да се поздрави с ранен аванс от пробив. Впоследствие световният номер 49 продължи да поддържа темпото в своите подавания високо, преди с достигането на осмия гейм да вземе неколкократно прибързани действия в старанието си да пласира печеливша комбинация, което му коства прескъпо и той загуби преднината си в резултата, като оттам насетне интригуващите ситуации липсваха и логично станахме свидетели на тайбрек.

В него двамата вървяха ръка за ръка от самото начало и никой не се нагърбваше с това да рискува излишно, като вниманието на двамата състезатели извън топ 30 беше насочено към печеленето на собствените им начални удари и макар Нишиока да изглеждаше по-стабилен от основната линия, след като поведе със 7:6 точки, то от този момент нататък не съумя да задържи инициативата на сервиса си и Ечевери се възползва, за да отмъкне откриващия сет.

Във втората част аржентинецът умело експлоатира разочарованието в представянето на самурая, който далеч не изпитваше същата увереност в ударите си, които неистово пропускаше, при което клей специалистът взе всичко в свои ръце и посредством серия от форхенд уинъри осъществи пробив. Постепенно с течение на времето пък неточностите от ракетата на 27-ия поставен се увеличаваха, като той видимо изпитваше дискомфорт от физическо естество, който не му позволяваше да се състезава на сто процента, и за световния номер 49 се оказа лесна задача да наложи своята доминация, печелейки безответно шест гейма, за да "върже геврек" на опонента си и да се доближи на само сет разстояние от голямата мечта.

На старта на третата част разликата в състоянието на двамата тенисисти беше онагледена чрез придвижването им по корта и докато Ечевери покачваше нивото си с развитието на сблъсъка, то Нишиока страдаше и нямаше какъвто и да било отговор на случващото се, при което агресивният тенис, който изповядваше латиносът, го изведе до аванс от 5:0 и общо 13 поредни спечелени гейма. Все пак в самия край на срещата японецът най-после се съвзе за период от няколко минути и се разписа в резултата, като избегна опасността да инкасира втори "геврек" и дори достигна четири брейкбола за намаляване на пасива си в резултата, ала Ечевери нямаше никакво намерение да удължава престоя си на корта и отрази шансовете пред левичаря, официализирайки най-голямата победа в своята кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Единственият непоставен 1/4-финалист на РГ: Световният №49 все още е без загубен сет в Париж! Мартин Петков
Теми:  
atp | йошихито нишиока | ролан гарос | томас мартин ечевери

Коментари





Следвайте ни в Facebook