Eдинственият тенис мач без победител или финалът, прекратен заради сигнал за бомба

от в 19:03 на 23.06.2022
Мирела Николова

Тенисът е спорт, в който равенството не е опция и колкото и да е оспорван даден двубой, то накрая винаги победителят е само един. Историята познава множество ожесточени битки, в които и двамата играчи заслужават еднакво успеха, но в крайна сметка единият трябва да преглътне загубата. Съществува ли обаче тенис сблъсък, който да е завършил без победител? Отговорът е да. Причината? Сигнал за бомба, който прекъсва двубоя и той така и не бива подновен.

Датата е 18 март 1984 г., когато легендарните Иван Лендъл и Джими Конърс излизат един срещу друг на финала на турнира в Ротердам, който по това време носи името Rotterdam Grand Prix. Ранкирани под №2 и №3 и изоставащи само от Джон Макенроу в тогавашната ранглиста, двамата са първи и втори поставен в схемата, поради което няма изненадани, че именно те достигат до сблъсъка за трофея.

Американецът доминира изцяло в началото на тяхното съперничество, спечелвайки първите 8 мача помежду им. Това обаче е напът да се промени във въпросния финал, тъй като Лендъл диктува събитията от самото начало, оставяйки съперника си напълно безпомощен, за да се поздрави с успех в откриващата част с безапелационното 6:0. Наказателната му акция продължава и във втория сет, където още на старта чехът печели противниковото подаване и повежда с 1:0.

По време на смяната на полетата обаче полицията дава заповед зала „Ахой“ да бъде изпразнена по най-бързия начин, тъй като е получено анонимно обаждане от мъж, който твърди, че е представител на антикапиталистическо движение, и подава сигнал за поставена бомба в близост до корта, която е готова да експлодира всеки момент. Играчите, официалните лица и всичките 5000 зрители незабавно напускат сградата.

Бомба така и не бива открита и впоследствие публиката се завръща на местата си. Тогава обаче ги очаква още една неприятна изненада, тъй като им бива съобщено, че финалът няма да продължи. Обяснението, дадено от турнирния директор, е, че „Конърс е съгласен да продължи мача, но Лендъл не е готов да предприеме рискове“.

По настояване на чеха паричните премии, които двамата състезатели е трябвало да спечелят (50 хиляди долара за шампиона и 25 хиляди за финалиста), са заключени в сейф, докато двубоят не бъде подновен. Това обаче никога не се случва и титлата остава без притежател.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Eдинственият тенис мач без победител или финалът, прекратен заради сигнал за бомба Мирела Николова
Теми:  
atp | джими конърс | иван лендъл | истории и анализи | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook