Една легенда слезе от тенис небосклона: Серина Уилямс изигра последния мач в кариерата си

от в 07:22 на 03.09.2022
Мартин Петков

Серина Уилямс дебютира на най-голямата сцена пред родна публика преди цели 24 години по време на US Open 1998, за да може близо четвърт век по-късно във визитката ѝ да личат 23 титли от Шлема, безброй спечелени отличия и множество счупени рекорди, както и определението за най-великата състезателка в историята на спорта. Американката, която отсъства през 12 от последните 14 месеца от кортовете, в началото на ежегодното турне в родината си при колаборация със списание "Vogue" негласно обяви, че след края на участието си на тазгодишното Открито първенство на САЩ ще се откаже от професионалния спорт, взимайки си последно сбогом с тениса именно в своя дом, където изгря.

Бившата дълголетна номер едно потегли със страхотен успех на старта в Ню Йорк, който на практика ѝ даде крила и тя постигна сензационен успех в един от мачовете на турнира при дамите срещу световната номер 2 Анет Контавейт. Приказката на 40-годишната легенда на спорта през днешния ден я изправи срещу 46-тата Айла Томлянович, като сблъсък прерастна в своеобразна война на корта за Уилямс и всичките ѝ над 20 000 почитатели на препълнения ,,Артър Аш Стейдиъм". В крайна сметка световната номер 46 удържа най-вече психически на всичкото напрежение, което тегнеше над нея през всичките 3 часа и 5 минути на корта, а с това и немислимото за 23-кратната шампионка от Шлема се случи, след като тя трябваше да се сбогува с професионалния тенис - 5:7 7:6(4) 1:6.

Началото на двубоя, за разочарование на всички по трибуните, се оказа злощастно за местната любимка, която сбърка неколкократно и предаде подаването, ала бързо се реабилитира чрез рибрейк на нула. Серина с всяка изминала точка ставаше по-настоятелна в опитите си за атака и често дори излизаше на мрежата, като австралийката първоначално удържаше на натиска, ала скоро се пречупи и публиката "изгригна" при пробив на американката за 5:3. Уилямс получи възможност да сервира за спечелване на сета, но точно тогава редица грешни решения ѝ костваха аванса в резултата и докато легендата се отърси от случилото се, то Римлянина изигра най-силните си минути в хода на срещата, за да отмъкне откриващия сет, печелейки последователно четири безответни гейма.

Във втората част бившата номер едно на път тотално да изпусне мача извън контрол, но се възползва от верния си съюзник през последния четвърт век в лицето на началния удар и посредством два аса запази подаването си. Това се оказа и преломният момент, в който черпещата неспирно енергия от зрителите 23-кратна шампионка от Шлема заигра безупречно в по-дългите размени от основната линия и напомни за славните си дни, след като умело се придвижваше към мрежата, а там волетата ѝ представлява същинско изящество и тя си осигури два пробива преднина - 4:0. 

Австралийката скоропостижно реализира рибрейк, за да последва 16-минутен гейм при сервис на световната номер 46, в който Серина разполагаше с четири сетбола, които пропиля чрез топки в мрежата и броени минути по-късно предаде началния си удар за втори път, а на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В дългия гейм Уилямс поведе с 4:1 точки и впоследствие допусна да бъде изравнена при 4:4, но оттам насетне взе всичко в свои ръце, като реализира ас и изпрати неспасяем форхенд по правата, осигурявайки си общо своя пети сетбол, който оползтвори, за да изравни общия резултат в сблъсъка, близо два часа и половина след неговото начало.

Третата част стартира по мечтан начин за 6-кратната победителка от US Open, която се поздрави с пробив в откриващия гейм на съперничката и изглеждаше все по-близо до осъществяването на невероятен обрат. В този момент обаче умората се оказа безкомпромисна към най-великата тенисистка в историята и грешките в играта ѝ, колкото и да не му се искаше на нито един от всичките зрители по трибуните на ,,Артър Аш Стейдиъм", заваляха, а световната номер 46 спечели пет безответни подавания, с което американката изостана в резултата с 1:5 и беше само на гейм от отказването. Томлянович с това получи правото да сервира и дори след като бившата номер едно остави и последната си капка енергия на корта, спасявайки пет мачбола, то тя пропусна три брейкбола на свой ред и остана безсилна срещу шестата точка за спечелване на мача на австралийката, за да се случи немислимото и четвърт век по-късно кариерата на легендарната Серина Уилямс намери своя край.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Една легенда слезе от тенис небосклона: Серина Уилямс изигра последния мач в кариерата си Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | айла томлянович | отказване | серина уилямс | спортни легенди | тенис легенди

Коментари





Следвайте ни в Facebook