Едва на 30 години: Тийм избра турнира, на който още през този сезон ще се сбогува с тениса

от в 10:19 на 08.05.2024
Калоян Соколов

Австрийските медии съобщават, че Доминик Тийм ще се оттегли в края на сезона, а новината вече е отразена във всички възможни достоверни чуждестранни източници. Бившият номер три предупреди през миналия месец, че болката в дясната му китка се е завърнала и още тогава стана ясно, че кариерата му е силно застрашена. Припомняме, ви че именно контузия в същата област изкара Тийм за 9 месеца извън кортовете и оттогава той просто не е същият играч. Последните две години са същинска мъка за австриеца, който през повечето време гравитираше около крайните позиции на световния топ 100, но през този сезон е записал само една победа в ATP Тура и вече се намира под номер 117 в класацията на ATP.

Самият тенисист нееднократно заяви, че не би продължил да се състезава професионално, ако резултатите му през тази година не се подобрят драстично и не влезе поне сред първите 50, което обаче към момента изглежда почти невъзможно и явно 17-кратният ATP шампион е преценил, че не иска да бъде бледа своя сянка на корта и към момента планира да сложи край на кариерата си още този октомври, когато ще има възможност да играе пред родна публика на ATP 500 състезанието във Виена.

Тийм определено ще бъде запомнен като един от най-успешните играчи през последното десетилетие и основен конкурент на Голямата тройка, като държи положителен рекорд в мачовете си с Роджър Федерер и има общо 11 победи над Новак Джокович и Рафаел Надал. Безспорно най-голямата титла на австриеца е тази от US Open 2020, когато той навакса пасив от 0:2 сета срещу Александър Зверев. Освен това 30-годишният играч може да се похвали със спечелването на титлата в Индиън Уелс, достигането до два финала на ATP финалите, още два финала на Ролан Гарос и още един на Аустрелиън Оупън, а любопитното е, че губи всички тези сблъсъци за "мейджър" титли в двубои срещу Надал или Джокович.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Едва на 30 години: Тийм избра турнира, на който още през този сезон ще се сбогува с тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | доминик тийм | любопитно | отказване

Коментари





Следвайте ни в Facebook