Емоционално завръщане: Дел Потро загуби мача си, но спечели много повече

от в 02:54 на 09.02.2022
Калоян Соколов

Днешният ден беляза завръщането на един от най-обичаните състезатели в Тура, а именно Хуан Мартин Дел Потро. Аржентинецът винаги е бил сред най-способните играчи, но контузиите не спряха да го преследват през цялата му кариера и поредната такава не му даваше да се завърне на корта за период от близо три години. Добрите новини все пак дойдоха, след като тенисистът обяви намерението си да се завърне за надпреварите в Буенос Айрес и Рио Де Жанейро.

Оказа се обаче, че южноамериканецът просто е искал да си вземе сбогом с публиката, като разказа как изпитва болки дори по време на сън и сподели трудностите при движението си върху корта. Така Дел По вероятно щеше да се сбогува с любимия си спорт, откъдето всичко започна за него преди 18 години, когато спечели първата си ATP точка, наделявайки в първия кръг на турнир от сериите "Фючърс" в аржентинската столица.

Нека най-после да преминем към самия тенис двубой, който беше много повече от това и феновете посрещнаха Дел Потро като истинско божество и не спряха да скандират името му, макар че аржентинците на корта бяха двама. Федерико Делбонис обаче нямаше нищо против да заеме поддържаща роля в срещата и много добре знаеше, че моментът принадлежи на бившия шампион от US Open. Световният номер 42 отдаде нужното уважение на своя именит сънародник и видяхме изключително топъл поздрав между съперниците след края на мача, само че до чудо не се стигна и по-вискоранкираният състезател се наложи очаквано с 6:1 6:3, за да си осигури сблъсък с Пабло Андухар в следващия етап на състезанието.

Мачът стартира по холивудски за Дел Потро, който се възползва от множеството грешки от другата страна на мрежата и веднага реализира пробив. Впоследствие бързо се видя как едва ли Кулата от Тандил би могъл да се противопостави в сегашното си състояние, защото движението му беше значително по-бавно от обичайното и любимият му форхенд далеч не беше познатия точконосител, пропуквайки се най-редовно. Всичко това доведе до сериозна серия в актива на Делбонис, която не беше спряна до края на първата част и тя скоропостижно отиде в актива на шестия поставен.

Постепенно някогашната трета ракета на света започна да показва известни проблясъци и стоеше далеч по-равностойно в размените от дъното на корта. Тандилецът черпеше енергия от трибуните, а длановият му удар се изостри значително и му даваше възможност да поема инициативата. Делбонис не се повлия от подема в действията на опонента си и показваше нужната стабилност на собствен сервис, което му позволяваше да не изостане в резултата.

Стигна се до 3:3, когато станахме свидетели на най-дългия и качествен гейм в срещата. Там Дел По се върна от 0:40, заличавайки общо пет точки за пробив, ала физическите му сили очевидно бяха на привършване и закономерно станахме свидетели на брейк в полза на фаворита. Оттам насетне 42-ият в ранглистата разви с лекота преднината си и принуди Кулата от Тандил да сервира за оставане в сблъсъка, като привържениците усещаха края на този паметен спортен миг и всячески се опитваха да вдъхнат сили на любимеца си, чиито емоции не издържаха и сълзите рукнаха от лицето му.

Последните щрихи на мача се превърнаха в чиста формалност за Делбонис и успехът скоро беше извоюван от него. Тази подробност нямаше никакво значение в случая, защото Хуан Мартин Дел Потро може да напусна корта със загуба, но спечели много повече. Аржентинецът е на път да приключи спортния си път по собствените си правила и можеше още веднъж да вкуси от любовта на хората, която ще продължи да бъде с него, където и да се озове в житейския си път оттук насетне.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Емоционално завръщане: Дел Потро загуби мача си, но спечели много повече Калоян Соколов
Теми:  
atp | буенос айрес | Обзори | федерико делбонис | хуан мартин дел потро

Коментари





Следвайте ни в Facebook