Ещорил: Провал за шампиона Рууд, който минава зад Григор; Хуркач изпреварва първата ни ракета

от в 21:55 на 06.04.2024
Калоян Соколов

Хуберт Хуркач се класира за дебютния си клей финал в кариерата и ще изпревари Григор Димитров в световната ранглиста при нейното обновяване в понеделник. Полякът никога не се е чувствал особено комфортно върху червените кортове, където неговият сервис не е познатото оръжие и това не му позволява да завършва бързо разиграванията, както и да атакува толкова успешно мрежата, както го прави на по-бързите настилки. Гигантът обаче е изключително хладнокръвен, когато му се налага да спасява точка за пробив от началото на ATP 250 надпреварата в Ещорил, като е отразил 16 от 18-те брейк точки, пред които е бил изправен през седмицата.

Днес Хуркач съумя да преодолее съпротивата на клей специалиста Кристиан Гарин, който е спечелила всяка една от петте си ATP титли в кариерата на червена настилка, но това не му помогна да се справи с мощната игра на световния номер 10, който го надигра с крайното 6:3 3:6 6:4 за точно два часа игрово време.

Хуркач беше лишен изцяло от основното си оръжие през първия сет, като не направи нито една директна точка от начален удар, само че компенсира с много устойчива игра от основната линия.и направи пробив във втория гейм на сета, който задържа до последно, за да го спечели, макар че трябваше да отразява цели 5 възможности за рибрейк.

Вторият сет се разви напълно аналогично, само че ролите бяха променени и непоставеният тенист проби в самото начало, след което успя да държи световния номер 10 далеч от мрежата и така контролираше хода на разигравията, съумявайки да вкара сблъсъка в решителен сет.

Там Хуркач на бърза ръка св откъсна напред с 3:0, а впоследствие отрази шанс за рибрейк и много скоро удвои аванса си. Гарин не се предаде и върна единия от двата пробива, но нямаше сили за нещо повече и фаворитът затвори мача в своя полза.

Другият финалист пък е много изненадващ, тъй като испанецът Педро Мартинес надви защитаващия шампион Каспър Рууд и така Григор все пак ще запази своята девета. позиция в ранглистата, защото Рууд ще отстъпи с две места и вече ще бъде номер 10, намирайки се точно зад Димитров и Хуркач. Топ поставеният загуби откриващият сет, ала се мобилизира и изглеждаше, че ще осъществи обрат, но още в началото на решителната част получи физическо неразположение и така трябваше да се сбогува с турнира - 6:4 4:6 6:4 в полза на световния номер 77.

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ещорил: Провал за шампиона Рууд, който минава зад Григор; Хуркач изпреварва първата ни ракета Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | ещорил | каспър рууд | Обзори | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook