Евентуални три години затвор грозят Николоз Басилашвили

от в 16:11 на 22.10.2020
Анисия Стоева

Процесът над грузинския професионален тенисист Николоз Басилашвили скоро ще започне. В момента световният номер 33 е обвинен в нападение срещу бившата си съпруга. Въпреки че той отрече всички повдигнати срещу него обвинения, случаят за домашно насилие нашумя и си спечели световно внимание.

29-годишният състезател бе арестуван през май 2020 г., когато бившата му съпруга Няка Дорокашвили го обвини, че я е нападнал. Няка дори ще използва 5-годишния си син като свидетел на всички нещастия. Ако се окаже виновен, Басилашвили може да получи до 3 години затвор.

„Това не е просто дело. Може да промени обществените възприятия и отношението към домашното насилие"- каза Ана Абашидзе, адвокат на Няка Дорокашвили.

Има спекулации дали съдиите веднага ще преминат към процеса или ще помолят прокурора да представи повече доказателства.

Освен адвокат Ана Абашидзе е и дясна агитка на жените (участва в ред асоциации за защита на правата на жените). Тя вярва, че случаи като тези биха могли да дадат исторически решения, които също биха дали стимула на други жени да се борят.

„Ако Басилашвили бъде осъден, това ще изпрати много силно послание- че домашното насилие може да се случи на всички нива в грузинското общество и че то няма да бъде толерирано независимо от извършителя или жертвата"- заключи Ана. Адвокатите на Басилашвили не са отговорили на нито едно от изявленията. Те обявиха всички тези твърдения срещу него като фалшиви и необосновани. Надяват се да водят битката законно.

Басилашвили несъмнено е един от най-успешните тенисисти в Грузия. 28-годишният състезател спечели 3 ATP титли и над 5 милиона долара. Случаят със сигурност е създал дисиденция сред хората в Грузия. Докато някои смятат, че играчът е невинен, други са на мнение, че той трябва незабавно да бъде отстранен от тениса. Според Организацията на обединените нации една на всеки седем грузински жени изпитва домашно насилие. Това е и причината за голямото възмущение в случая.


Ето как да гледаме тенис мачовете безплатно

Оцени тази статия:
Евентуални три години затвор грозят Николоз Басилашвили Анисия Стоева
Теми:  
николоз басилашвили

Коментари

Следвайте ни в Facebook