Фалстарт за бившия шампион: Тийм бе повален от Буста и напусна US Open в откриващия кръг

от в 01:39 на 30.08.2022
Мартин Петков

Пабло Кареньо-Буста доскоро бе отписван за големия тенис след слабата година, която има и постепенният спад в световната ранглиста, който се забелязваше при него в последните месеци. Испанецът обаче по време на Канадския Мастърс от ролята на абсолютен аутсайдер още на старта срещу Матео Беретини постигна знаков успех над италианеца и продължи силните си изяви с редица нови първокласни победи, именно които му позволиха да ознаменува невероятно си представяне в Монреал, като триуфмира с титлата.

Последва разочароващо отпадане в първия кръг на ,,хилядарката" в Синсинати, което за радост на световния номер 15, той бързо съумя да загърби и насочи вниманието си изцяло към US Open, откъдето датират и двата му полуфинала на ниво Голям шлем. Жребият далеч не бе благосклонен към Буста и го изправи на старта срещу шампиона в Ню Йорк от 2020-а година - Доминик Тийм, който прие ,,уайлд кард" за участие в състезанието, но испанецът демонстрира придобитата рутина от спечеления трофей в канадския град и изкова една от най-добрите си победи за годината, след като в големи периоди от битката беше по-добрият на корта и се разправи в трилър с бившата трета ракета на света за 3 часа и 20 минути на корта - 7:5 6:1 5:7 6:3. Посредством успеха си световният номер 15 продължава към втория етап на Откритото първенство на САЩ, където очаква победителя измежду непредсказуемия Александър Бублик и намиращия се в поредица от загуби Юго Гастон.

Австриецът даде начало на двубоя с блестящ първи гейм на ретур, в който напомни за славните си дни назад във времето и реализира ранен пробив. Сервисът на бившия шампион функционираше отлично под напрежение и неколкократно го извади от трдуни ситуации, но се оказа безпомощен пред неспирно прогресиращия в ударите си испанец, който изигра солидно подаване на ретур и беше безгрешен от основната линия, възстановявайки паритета при 4:4. С това си действие Буста взе инициативата на своя страна и често определяше темпото на игра, като умело посредством дълбоко пласирани топки движеше Тийм по всички краища на корта и след пропуснати сетболи в десетия гейм, то шампионът от Монреал дочака своя шанс броени минути по-късно и записа откриващия сет срещу името си.

Втората част ни разкри богатия на тенис оръжия арсенал, с който разполага испанеца и той често целеше със слайсове да "убива" високоскоростните разигравания, от което пък сериозно пострада представянето на Тийм и неточностите се трупаха една след друга на сметката му, за да може световният номер 15 да поведе комфортно с 5:0. Буста бе близо до това дори да върже ,,геврек" на именития си противник, но все пак австриецът съумя да се разпише в резултата, преди сетът да бъде причислен към актива на 12-тия поставен.

В третата част участващият с ,,уайлд кард" състезател изгради добър тактически план и предизвика неразчетени излизания в близост до мрежата на противника, от които извлече максимума, за да вземе ранен брейк аванс. Последва скоростна размяна на пробиви, от която шампионът от 2020-а запази водачеството си, но ужасяващ гейм с четири непредизвикани грешки му коства аванса при сервис за спечелване на частта и паритетът отново възцари при 5:5. С идването на 12-тия гейм, Тийм вече осигурил си поне тайбрек, играеше със завидна свобода и на няколко пъти порази отсрещното поле на корта със страхотни форхенд уинъри, за да навакса половината от изоставането си в общия резултат.

Бившият номер 3 използва импулса в представянето си и на старта на четвъртия сет, като напомни за славните си дни и със завидна лекота доминираше над испанеца, но силите му стигнаха само за пропуснат брейкбол. Буста не даваше облик на човек, който се чувства особено комфортно на корта и припряността в действията му беше близо до това да му изиграе лоша шега, ала двукратният полуфиналист "бръкна в шапката с изненадите" и изигра поредица от точки на много високо равнище, което му донесе пробив в петия гейм. Шампионът от Монреал излъчваше огромно хладнокръвие с поведението си на корта и облагодетелстван от поредната неточност на бившия шампион, то испанецът оползтвори втория си мачбол, за да се поздрави с една от най-добрите си победи за годината.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Фалстарт за бившия шампион: Тийм бе повален от Буста и напусна US Open в откриващия кръг Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | доминик тийм | пабло кареньо буста

Коментари





Следвайте ни в Facebook