Фаворитката е аут: Жабер разгроми Халеп и ще имаме нова шампионка на ниво WTA 1000

от в 15:42 на 04.05.2022
Калоян Соколов

Онс Жабер е имала множество трудности по пътя си към елита на професионалния тенис, сблъсквайки се с расова дискриминация, както и липса на всякакви спонсори. Смелата тунизийка обаче не се е обезкуражила в нито един момент и през миналия сезон дебютира в топ 10 на света, а в момента впечатлява сериозно със своите изяви на клей. Наскоро Жабер се класира за финала на турнира в Чарлстън, но нямаше намерение да спира дотук и преди малко намери място в най-големия си полуфинал в кариерата.

Това се случи на надпреварата в Мадрид, след като десетата в света разгроми двукратната шампионка Симона Халеп, надигравайки я с убедителното 6:3 6:2. Състезателката от арабски произход доминираше почти през цялото време и остави напълно безпомощна някогашната водачка в ранглистата. Халеп досега се очертаваше като голямата фаворитка за трофея, постигайки две категорични победи над силни съпернички, но днес нямаше отговор за нестандартните отигравания на Жабер.

Срещата започна с надмощие на бившата номер едно, която съумя да пробие в третия гейм, само че изведнъж се стигна до пълен срив в действията ѝ. Халеп трудно прехвърляше мрежата, като тунизийката се възползваше от плитките удари на Симона и можеше с лекота да доминира чрез своя форхенд. Жабер непрекъснато поемаше инициативата още от ретур, докато румънката изглеждаше в своеобразен нокдаун, губейки 15 от следващите 16 разигравания и откриващият сет отиде в сметката на арабската тенисистка.

Впоследствие двукратната шампионка стабилизира представянето си и задържа подаването си за начало на втората част. Осмата поставена обаче продължаваше да играе максимално освободено и изпълни множество великолепни къси топки. Жабер използваше всяка една възможност, за да сменя темпото на игра и атакуваше в най-неочакваните моменти, което я изведе до спечелването на пет поредни гейма и така тя ще срещне една измежду Аманда Анисимова и Екатерина Александрова в спор за място на финала.

Любопитна подробност пък е, че нито една от останалите тенисистки в схемата досега не е завоювала купа на ниво WTA 1000, така че спокойно бихме могли да обявим, че ще имаме нова носителка на титла от тази толкова престижна категория.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Фаворитката е аут: Жабер разгроми Халеп и ще имаме нова шампионка на ниво WTA 1000 Калоян Соколов
Теми:  
mutua madrid open | wta | мадрид | Обзори | онс жабер | симона халеп

Коментари





Следвайте ни в Facebook