Федерер: Годините ме научиха да ценя успехите и да не приемам нищо за даденост

от в 14:02 на 13.08.2021
Диана Андреева

Роджър Федерер със сигурност има с какво да се гордее в своя живот както на, така и извън корта. Маестрото прекарва време със семейството си, състезава се на професионално ниво наред с останалите тенисисти и заслужено е един от най-великите тенисисти в историята. Но как се чувства Роджър след като отпразнува своя 40-и рожден ден и променил ли се е мирогледът му за света около него през годините? На тези въпроси отговори самият той в интервю пред Blick, а ето какво точно сподели:

"В миналото въпросите, които поставях пред себе си, бяха по-прости: защо смятам, че съм на определена позиция в ранглистата и кой ще е следващият турнир, в който ще участвам. Сега е доста по-сложно: как бих се чувствал, ако повторя конкретно упражнение на тренировка, на какво съм способен, какви са реалистичните цели пред мен и как бих могъл да ги постигна, съчетавайки ги с ангажиментите към семейството ми. В момента цялостната ми нагласа е много по-различна, отколкото беше преди десет години. Като млад говорех много повече, отколкото слушах. Сега е точно обратното.

В момента си нуждая от повече време за всичко. Преди години, ако например гърбът ми блокираше или почувствах някаква мускулна болка, знаех, че след два дни всичко ще е отшумяло и ще тренирам нормално. Сега обаче тези неща понякога ми костват до две седмици. На тази възраст вече трябва да си по-търпелив спрямо себе си. В същото време обаче радостта от завръщането на корта е много по-голяма. Преди приемах много от победите за даденост, но сега нищо не е толкова сигурно и се наслаждавам на всеки малък успех.

Трябва да се адаптираш към последиците, настъпващи с възрастта. Няма друг начин. Винаги ми се е налагало да го правя в хода на кариерата си. Много неща се промениха: опитът, успехите, личността ми. В момента съм просто един тих човек, който приема всичко с чувство за хумор. Винаги се опитвам да гледам от положителната страна на нещата.  Справям се добре в живота, близките ми са живи и здрави, на 40 години все още играя. Какво повече бих могъл да искам? В момента съм в мир със себе си и не се съмнявам, че предстоят още хубави моменти.", завърши 20-кратният шампион от Големия шлем. 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Федерер: Годините ме научиха да ценя успехите и да не приемам нищо за даденост Диана Андреева
Теми:  
роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook