Федерер победи Цонга в зрелищен мач в Хале

от в 21:02 на 20.06.2019
В
Роджър Федерер спечели трисетовата битка с Жо-Вилфред Цонга и за пореден път показа класата си на тревната настилка в Хале. Това стана след 7:6(5) 4:6 7:5 в мач равностоен на финал.



Първата част започна равностойно и двамата си размениха ранни лесни геймове преди да се стигне до първия по-напечен гейм при 2:2. Там грешки от ракетата на Роджър дадоха аванс на Цонга от 15:40, ала това не доведе до нищо повече за францизуна, защото швейцарецът, използвайки сервиса си по перфектен начин, се измъкна чист от неприятностите. Впоследствие нови трудности нямаше почти през цялото време, а единствения брейкбол бе с цената на сетбол и се разкри пред Федерер, но той бързо беше неутрализиран след хубав сервис на Жо–Вилфред.

В дългия гейм Роджър рано, рано изостана с брейкбол след хубава комбинация на съперника му, ала мълниеносен форхенд бързо върна швейцареца в сблъсъка за сета. Последваха нови лесни точки за всеки от сервиращите, а при 5:4 деветкратния шампион пласира нов превъзходен форхенд ретур и по този начин и поведе с 6:4. Цонга отново спаси сетбол с хубав сервис, но в последвалата точка на сервис на Роджър, отново именно началния удар бе ключов, а след неупсешен ретур на Жо-Вилфред, Маестрото успя да затвори този толкова равностоен сет в своя полза.



Във втория сет рано реализирания пробив за Маесторото изглеждаше сигурно предимство за него, а той вече изглеждаше почти сигурен победител, е оглед играта му в първите няколко гейма, когато подаваше просто перфектно.

При 3:2 обаче ситуацията рязко се промени, защото няколко по-добри топки на Жо-Вилфред се оказаха достаъчин за това французинът да стигне до желаните точки за завръщане в резултата. Първоначално Федерер съумя да се спаси и спомогнат от хубавия се сервис се добра до дюс, ала послеователни грешки от форхенда му бяха фатални и той изпусна аванса си. Впоследствие лесните серивс геймове отново взеха прелом, ала този път Федерер, който трябваше да догонова, не се справи с тази задача. Маестрото се пропука в самия край при 5:4, когато Цонга показвайки атлетичността си хвана няколко превъзходни точки и след неточности в играта на Маестрото и силни форхенди на Цонга, францизинът успя да пробие за 6:4 и да прати мача в решаващ сет.



В решаващата част отново силния начален сервис беше на пиедиестал, а двамата до такава степен си служиха с него, че никой от двамата по никакъв начин не можеше да стигне дори близко до възможността за пробив. Първият нарушил това беше Федерер, като той стори това с трагично забито елементарно воле в мрежата, но бързо спомогнат от началния си удар отново и грешка на Цонга, Маестрото бе спасен от неприятностите. Пропуснатите възможности обаче не повлияха на французинът и той продъли да сервира концентрирано и движейки се добре, в доста от случаите стигаше спокойно до доста от точките в срещата.

Пропукване обаче на Цонга при 5:5 беше фатално, а то дойде след няколко мощни ретура на Федерер, които силно натежаха в полза на деветкратния шампион в надпреварата. Все пак французина не се даде без бой и дори поведе 15:30 след мощен форхенд ретур, ала това не доведе до нищо повече, защото спомогнат от мрежата и от началния си удар, Федерер успя още тук преди тайбрека да затвори срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Федерер победи Цонга в зрелищен мач в Хале В

Коментари





Следвайте ни в Facebook