Федерер пречупи Надал в 40-тата класика, за да достигне до 48-мата срещу Джокович!

от в 21:43 на 12.07.2019
В
Роджър Федерер взе реванш за загубата си от Рафаел Надал на Ролан Гарос, като днес ,,Маестрото” се поздрави с успеха в 40-тата класика на това велико съперничество след 7:6(3) 1:6 6:3 6:4! На своя 12-ти финал на Уимбълдън Федерер ще се изправи срещу Новак Джокович за 48-ми път, като по-рано днес сърбинът отстрани Роберто Баутиста Агут.

Мачът започна с предимство за сервиращите, които рядко допускаха да загубят точка на начален удар или да се стигне до по-продължително разиграване. Федерер все пак започна да намира ударите си при 4:3, когато достигна до скрит сетбол, но последва най-дългото разиграване в двубоя дотогава, спечелено от Рафа, който в крайна сметка измъкна подаването си.



В крайна сметка се стигна до тайбрек, където наглед испанецът имаше предимство след няколко впечатляващи точки, спечелени благодарение на фамозната защита на ,,Матадора”, който поведе с 3:2 точки. Изведнъж обаче Федерер започна да намира ретурите си, както и дланния си удар, а след пет поредни точки на сметката на швейцареца първият сет отиде в полза на ,,Маестрото.”



Във втората част сервис геймовете започнаха да бъдат далеч по-оспорвани, като Надал достигна до общо два брейкбола още в първия си гейм на ретур, но в тези моменти Роджър се възползва от няколко изпитани комбинации, които го спасиха от опасностите. Именно швейцарецът впоследствие достигна до 15:40 в подаването на съперника си, но тогава бе ред на Рафа да демонстрира хладнокръвие и да отрази възможностите за пробив.



Въпреки това при 2:1 последва серия от грешки от ракетата на Федерер, който изостана с 0:40, а този път връщане нямаше и първият брейк в мача беше факт. Рафа впоследствие започна да намира ударите си все по-добре, докато неточностите от ракетата на швейцареца валяха една след друга, а изоставайки с 1:4, третият в света допусна нова серия фрапиращи грешки, благодарение на които Надал реализира втори пореден пробив. Не след дълго левичарят затвърди и този брейк, като по този начин отделните части бяха изравнени.



Въпреки това Федерер бе изцяло преобразен в третия сет, като вторият поставен изчисти неточностите от играта си. Вместо това осемкратният шампион на Уимбълдън започна да играе изключително стабилно, а уинърите изведнъж се завърнаха в играта му.



Водейки с 2:1, Федерер реализира от впечатляващи печеливши удари, които доведоха швейцареца до осъществяване на пробив. Последва тежък гейм за затвърждаване на пробива за ,,Маестрото”, който изостана с 15:40, но нова порция солидни отигравания помогнаха на Федерер да се спаси от връщане на брейка. Последва и трета възможност за връщане на пробива, но отново след дълго разиграване победител излезе по-възрастния от двамата.



В крайна сметка Федерер поведе с 4:1, когато той достигна и до два поредни скрити сетбола, но този път бе ред на ,,Матадора” пък да отрази няколко брейкшанса, а скоро Рафа съумя и да спечели подаването си, запазвайки шансовете си за успех в третата част.

https://twitter.com/Wimbledon/status/1149736826770481152?s=20

Тези шансове обаче бяха изпарени от 20-кратния носител на титлите от Големия Шлем, който бе безкомпромисен в сервис геймовете си до края на сета. От друга страна, Надал заиграваше все по-колебливо, като видимо надмощие в събитията на корта сякаш имаше Федерер.



Именно щвейцарецът нанесе пробив рано в четвъртата част, а вече Надал като че ли просто не бе сигурен как да противодейства на блестящата игра съперника си. Швейцарецът, от своя страна, бе съвсем категоричен на начален удар и не даваше никакви шансове за завръщане в срещата на манакореца. При 5:3 Федерер отново притисна Надал на ретур, като швейцарецът достигна до общо два мачбола, но тогава началният удар на Рафа функционираше на най-високо ниво и краят на мача бе отложен до следващия гейм. При 5:4 Федерер изигра относително колеблив гейм, давайки на Надал шанс за връщане на пробива, но последва спирашо дъха разиграване, което отиде в сметката на швейцареца. Скоро ,,Маестрото” достигна и до мачбол, но отново Рафа неутрализира точката за спечелване на мача, този път след още по-нечовешка продукция. Последва нов мачбол, който пък бе отразен след феноменален минаващ удар на ,,Матадора”. В крайна сметка последва трети мачбол на сервиса на Федерер, а след блестяща агресивна точка 12-тият финал на Уимбълдън бе факт!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Федерер пречупи Надал в 40-тата класика, за да достигне до 48-мата срещу Джокович! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook