Федерер: Разочарован съм; не знам дали това е последното ми участие на Уимбълдън

от в 22:35 на 07.07.2021
Диана Андреева

През днешния ден 8-кратният шампион на Уимбълдън Роджър Федерер претърпя една от най-болезнените си загуби на "Свещената трева" в своята кариера, тъй като допусна поражение в последователни сетове от Хуберт Хуркач. Полякът не само че успя да елиминира Маестрото на любимия му турнир, но и спечели третата част, без да отпусне нито гейм на именития си опонент, превръщайки се в единствения играч, който "връзва геврек" на швейцареца в Лондон. 

След това поражение съществуват много въпросителни около бъдещите планове на Федерер, който сам заяви на пресконференция си след двубоя, че не е сигурен дали това е било последното му участие на Уимбълдън.

Как се чувстваше, докато напускаше корта?

- Последните няколко гейма изобщо не намирах играта си, допусках купища грешки и не знаех какво да направя. Бях безсилен на корта, а това далеч не ми е познато чувство тук на Уимбълдън. Разочарован съм. От друга страна обаче е страхотно, че още се състезавам и се радвам, че имах възможност да играя пред всички тези хора по трибуните. Благодарен съм за подкрепата, но краят на "пътешествието" ми в Лондон далеч не е това, което исках да бъде.

За последно ли играеш тук?
- Не знам какво предстои оттук нататък. Нужно е да обсъдя всичко случило се през тези две седмици с моя екип. Ще си взема почивка за няколко дни, а после ще ви съобщя плановете си. Каквото и да се случва оттук насетне, се гордея със себе си, защото извървях труден път след контузията и успях отново да се състезавам, а това на моята възраст далеч не е лесна задача.

Мислиш ли, че ще си на достатъчно високо ниво още дълго, имайки предвид възрастта ти?

- Тялото ми се нуждае от мачове. С всеки турнир, в който участвам, аз сe чувствам все по-добре от физическа гледна точка. Щастлив съм, че бях част от Тура през последните няколко месеца, защото това наистина ми липсваше. Останалите състезатели ми показват с играта си, че остарявам, но аз продължавам да съм тук и да се боря.

Ще вземеш ли участие в Олимпийските игри?

- Все още не знам отговора на този въпрос. Трябва да поговоряс моя отбор и заедно да преценим кое е правилното решение. Когато трябва да преминеш през рехабилитация, е нужно да си поставиш цел. Тя трябва да те мотивира, защото на моменти не си сигурен дали искаш да продължиш напред. За мен беше важно да се завърна на Уимбълдън и щом успях, значи съм доволен. Но винаги може и повече. Сега е нужно да взимам важни решения и затова бих бил благодарен да не ме притискате, защото наистина не знам какво следва оттук нататък.

Смяташе ли, че днес ще играеш добре и ще се справиш, защото показа сериозна увереност по-рано?
- Вярвах, че играя на достатъчно високо ниво, но явно не е точно така. Сервисът ми го нямаше, губех ритъма си многократно. Не отричам, че имах своите шансове, които пропилях, но той със сигурност бе по-добрият играч и заслужено спечели.

Какво научи след операциите, които претърпя?

- Процесът беше бавен. Очаквах по-бързо да се подобрявам, но възрастта си каза думата. Мислех си, че ще бъда готов да участвам на Уимбълдън 2020, но не бях. Беше дълъг и мъчителен процес, но вървях напред и виждах подобрение, макар и малко, с всеки изминал ден. Крачка по крачка аз и моят екип извървяхме този път и това ме прави наистина щастлив, независимо от неприятното поражение днес.

Премина през толкова много. Тази загуба по-тежка ли е от другите и колко време ще ти е нужно, за да я забравиш?

- Ще се повторя, но съм силно разочарован. Все пак краят на турнира за мен дойде, а с това огромна тежест пада от раменете ми. Винаги, когато едно събитие приключи, се чувстваш по-спокоен, защото ще имаш възможност да си починеш. Изтощен съм, но не физически, ами психически, така че сега ще успея да си отдъхна. Знам, че вече е време да се пенсионирам и тепърва предстоят неприятни загуби, но аз ще продължавам да съм тук и да се състезавам.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Федерер: Разочарован съм; не знам дали това е последното ми участие на Уимбълдън Диана Андреева
Теми:  
atp | интервю | любопитно | Пресконференции | роджър федерер | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook