Федерер с изключителен обрат от 0:2 сета срещу Чилич

от в 19:00 на 06.07.2016
Георги Христов

Роджър Федерер достигна полуфиналите на Уимбълдън след изключителен обрат от 0:2 сета срещу Марин Чилич. Швейцарецът се наложи след 6:7(4), 4:6, 6:3, 7:6(9), 6:3 като спаси и три мачбола. Така в спор за място на финал той очаква Милош Раонич, който се наложи над Сам Куери.

За Маестрото това е трети подобен обрат на любимия му турнир от Големия шлем. През 2010-а той стори същото срещу Алехандро Файа, а две години по-късно в трети кръг и срещу Жулиен Бенето.

"Съжалявам за Марин, но за мен мечтата продължава да е жива. Не мога да съм по-щастлив, борих се здраво и играх наистина добре в края," заяви Федерер.

В първия сет най-сериозното изпитание пред Чилич бе при 2:2. Тогава той обърна своя сервис гейм от 15:40. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който хърватинът поведе с 5:0 точки и впоследствие спечели със 7:4 точки.

Чилич продължи да доминира на корта и след почивката. Той взе ранен аванс като взе подаването на швейцареца за 2:1. Още в следващия гейм бившият №1 не успя да реализира точка за рибрейк. Чилич не му даде повече подобни възможности и затвори с 6:4.

В третата част Федерер обърна от 0:40 при 3:3, за да спечели този драматичен седми гейм и това се оказа повратно в сета. Швейцарецът наказа своя опонент за пропуснатите възможности и за първи път в мача го проби. И то благодарение на двойна грешка. Това се оказа достатъчно за него да спечели третата част с 6:3.

Така Федерер продължи серията си и вече има 40 поредни мача на трева, в които е спечелил поне един сет. За последно ФедЕкспрес не бе печелил такъв във финала на Олимпийските игри през 2012-а. Анди Мъри го надигра тогава с 6:2, 6:1, 6:4.



Чилич подобри представянето си и при 2:1 в четвъртия сет имаше два шанса да пробие, но Федерер се спаси с добри изпълнения от втори сервис. Веднага след това ситуацията се повтори, но при подаването на Чилич, който се измъкна от 15:40, за да поведе с 3:2. При 5:4 и 6:5 Чилич пропусна по един мачбол при сервис на Федерер, а това означаваше, че битката ще се реши в тайбрек. Чилич взе мини-пробив в него за 2:1, но последва обрат до 5:3 за бившия №1. Федерер пропусна два сетбола, а след това отрази пореден мачбол. Драмата все пак завърши с 11:9 точки в полза на седемкратния шампион в Лондон.

В последния пет сет играта бе равностойна в първите геймове, но Федерер стигна до нужния пробив и с лекота затвори 6:3.



Така в кариерата си Федерер вече има общо девет обрата, след като е изоставал с 0:2 сета и му предстои 11-о участие в полуфиналите на Уимбълдън и 49-о в турнирите от Шлема. До момента той води с 9:2 в преките си мачове срещу Раонич. Федерер е спечелил двата им мача на трева като през 2014-а това стана именно в Лондон.

Друга любопитна подробност е, че Федерер вече е №1 в историята по победи в Големия шлем. Той има 307 и изпревари на върха Мартина Навратилова, която е с 306. Веднага след тях е Серина Уилямс с 302.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Федерер с изключителен обрат от 0:2 сета срещу Чилич Георги Христов
Теми:  
марин чилич | роджър федерер | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook