Федерер: Супер специално е да стигна до този успех точно срещу Рафа (видео)

от в 22:09 на 29.01.2017
Георги Христов

Роджър Федерер достигна до своята 18-а титла от Големия шлем в тениса и доказа, че и на 35 години може да бъде равностоен на най-добрите в света. Швейцарецът завоюва първия си трофей сред основните четири в играта от 2012-а година насам.

Зад него във вечната класация остава финалистът Рафаел Надал и Пийт Сампрас с по 14.

През миналия ноември подобен финал изглеждаше невъзможен с оглед проблемите и на двамата с травми. Те обаче успяха да си починат и да се възстановят по най-добрия начин за новата кампания.

"Да играя срещу него е най-голямото предизвикателство. Определено успехът е много специален, особено след като е постигнат срещу Рафа. Супер специално е. Много е сладко, защото не го бях побеждавал от много години на финал в Шлема - от Уимбълдън 2007. Сега го направих. Той е най-голямото предизвикателство за мен. И за двама ни щеше да е хубаво да спечелим, но не може да има равенство - тенисът е брутален понякога."

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!

От своя страна ФедЕкспрес не пропуска да отчете ролята на новото лице в щаба си - треньорът Иван Любичич. "Този успех определено е специален за целия ми екип. За Любичич това е първа титла от Големия шлем като играч и треньор. Беше много нервен през цеия ден. Опитвах се да го успокоя. Същото важи и за моя физиотерапевт - те не са преминавали през това често. В същото време Северин Люти (другият треньор на Фед) беше напълно спокоен.

"Това е чудесно за нас. Дълго обсъждахме какво е нужно, за да се завърна на 100 и да спечеля титла от Големия шлем. Сега ще го отпразнуваме като рок звезди, това мога да ви разкрия," обясни на пресконференцията си Федерер.

Но с каква нагласа е бил той преди така важния двубой? "Казах, че трябва да играя освободено. Това обсъждахме с Иван и Северин. Отиграваш топката, а не трябва да те интересува съперникът. Трябва да си освободен при ударите си. По-смелият бива възнаграден. Не ми се искаше да бъда засипан с форхендите на Рафа. Мисля, че взех правилното решение.

"След пробива в петия сет не се предадох. Приех случилото се и продължих да се боря. Вярвах както го правех през целия мач. Знаех, че до последно ще имам шанс да спечеля," анализира още Федерер, който обясни и как от седем години го питат дали няма да се отказва от тениса.

След големия успех ФедЕкспрес предвижда и сериозно парти с най-близките си и натрупаните през годините приятели в Мелбърн.

Интересното е, че победата се оказа юбилейна за него - тя е под №100 за него в Австралия. С доброто си представяне в надпреварата Федерер се изкачва до №10 в света, а Надал ще бъде №6 от новата седмица.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Федерер: Супер специално е да стигна до този успех точно срещу Рафа (видео) Георги Христов
Теми:  
australian open | рафаел надал | роджър федерер | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook