Федерер: Виждам се на корта още няколко години

от в 14:08 на 13.05.2016
Георги Христов

Роджър Федерер има физически проблеми, които в последните турнири не му позволиха да бъде на 100%. Ето и очакванията на швейцареца за следващите месеци от сезона в интервю пред "Билд".

Проблемите в гърба ви принудиха да се оттеглите от турнира в Мадрид. Преди това претърпяхте операция на менискуса. Как сте?
- Коляното вече се оправи, а това с гърба не е много тежко. За пръв път се подложих на операция, което беше странно. Целта ми сега е отново да вляза в най-добрата си форма.

Томи Хаас претърпя 9 операции и падна до 456-о място в ранглистата. Трябва ли да спре с тениса?
- Не. Трябва да спре само когато разбере, че играта вече не му носи удоволствие. Така или иначе в един момент това ще се случи и ще има предостатъчно време да живее без тенис. Томи вече е бил №2 в света, така че ранглистата едва ли е от най-голямо значение за него. Възхищавам се на играчи, които не спират да се борят за мястото си в тениса.

Вие сте на 34 години. Можете ли все още да вървите напред и да ставате по-добър или просто се опитвате да забавите упадъка, който идва с възрастта?
- Различно е. Може би няма как да стана по-добър като цяло в продължение на година, но мога да се опитам да подобря някой детайл от играта си, което да ми помогне да се представя по-добре. В момента волетата ми са не по-лоши от когато и да било. Играя по-агресивно в сравнение с предишните години, бекхендът ми е по-дълбок и непрекъснато подобрявам сервиса си.

Физическото натоварване на един професионален тенисист може да е много голямо. В момента Борис Бекер изпитва трудности дори с ходенето. Очаквате ли нещо подобно да се случи с вас в края на кариерата ви?
- Не. В последните години се промениха много неща. Сега дори 14-годишните деца имат физиотерапевти. Всички обръщат огромно внимание на храненето и възстановяването. Аз лично рядко си позволявам дълги паузи, така че почти не съм излизал от форма. Искам да завърша кариерата си в добро здраве.

Кога?
- Наистина не знам. Обичам тениса и той ми носи невероятно удоволствие. Засега се виждам като човек, който ще играе още няколко години.

Все още ли имате мотивация?
- Признавам, че за мен е важно да играя почти всеки свой мач на централния корт. Ако трябваше да се боря за 24-о място, може би вече щях да съм спрял.

Тренировките ви различават ли се от това, което правехте преди?
- Да, сега тренирам по-прецизно и ефективно. Като млад блъсках топката с всичка сила в продължение на 4 часа. Вече знам какво точно трябва да правя, за да поддържам нивото си и да се предпазвам от контузии.

Изненадахте ли се, че Рафаел Надал спечели два турнира след доста дълга пауза?
- По-изненадан съм, че медиите го бяха отписали. Много съм щастлив за него. На клей Рафа си остава най-добрият.

Но Новак Джокович е безспорен лидер в ранглистата и е спряган за основния фаворит на "Ролан Гарос"...
- Така е, но Рафа си остава сред фаворитите. От тези, които играят сега, има само трима с титли в Париж - Рафа, Стан Вавринка и аз. Новак никога не е печелил там.

Но Джокович е недостижим в ранглистата. По-добър ли е, откакто работи с Борис Бекер?
- Няма как да кажа отстрани. Нямам представа какво е влиянието на Борис върху играта на НоВак. Новак беше страхотен играч и преди да вземе Борис за треньор. Във всеки случай това не му е навредило.

Наистина ли Джокович е по-добър, отколкото бяхте вие, или просто е по-млад?
- Дори аз не бих могъл да отговоря на този въпрос. Новак е много различен в сравнение с мен. Това, което прави, е невероятно. Изпитвам голямо уважение към постоянството да задържа това ниво седмица след седмица.

Ангелик Кербер сензационно спечели Откритото първенство на Австралия. Това случайност ли беше?
- Не всяка седмица играеш на турнири от Големия шлем. Шансовете да спечелиш титла далеч не са много и за Анджи е страхотно, че успя да вземе тази в Мелбърн. Тя защити титлата си в Щутгарт и показа, че успехите й в последно бреме не са случайност. Но в женския тенис има повече потенциални шампионки.

През август в Рио ще играете за пети път на олимпийски игри. Все още нямате златен медал на сингъл. Това ли ще е основната ви цел?
- Трябваше да реша дали да посветя всичките си сили на мечтания медал, или да се опитам да се боря за повече. Мисля, че е важно да се опитаме да спечелим възможно най-много медали за Швейцария. Тук става въпрос за моята страна, не толкова за мен. Затова няма да се концентрирам само върху надпреварата на сингъл. Ще играя с Мартина Хингис в смесените двойки и най-вероятно със Стан Вавринка в мъжките двойки. Медалите за Швейцария са по-важни от моите.

Защо Олимпиадата е толкова важна за вас?
- Олимпийските игри са уникално състезание. Научих много в предишните си участия. Два пъти бях знаменосец на Швейцария, а в Лондон спечелих сребърен медал. През 2000 г. в Сидни пък срещнах жена си.

За Германия най-вероятно ще играе 19-годишният Александър 3верев. Той е сочен за един от най-големите таланти, но все още не е спечелил нищо при мъжете. Надценен ли е?
- Тренирал съм със Саша. Той има всичко необходимо, за да стане топиграч.

Борис Бекер спечели Уимбълдън още на 17...
- Тези дни са в миналото. Саша е много висок. Играч с неговата структура има нужда от време, за да се научи как да използва тялото си. Целта му в следващите две години трябва да е място в топ 10. Мисля, че може да го направи. Той се намира в подходящата среда и има правилната настройка. Това също е много важно за успеха.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Федерер: Виждам се на корта още няколко години Георги Христов
Теми:  
роджър федерер | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook