Фереро: Алкарас беше с физиката на спагета, сега е на 60 процента от потенциала си

от в 10:32 на 12.09.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас се доказа като истински тенис вундеркинд, завоювайки титлата на тазгодишния US Open и по този начин се превърна в най-младият номер едно от създаването на ATP ранглистата. Всичко това обаче нямаше да е възможно без помощта на Хуан Карлос Фереро, който взима Карлитос под крилото си и извървява целия път с него от юношеските надпревари до първия триумф в Големия шлем. Самият състезател неведнъж е определя Фереро като свой втори баща, а ето какво сподели бившият шампион от Ролан Гарос за своя подопечен в пресконференцията си след финала в Ню Йорк.

За финалния двубой:

- Беше тежък мач. Всеки финал от Шлема е труден сам по себе си, защото не искаш да загубиш повече от обикновено. Ключовото беше да контролира своите емоции и да играе със същото усещане, което имаше в предходните двубои. Това не се получи в началото, но той се справи много добре, след като загуби втората част. Беше важно да не се стига до пети сет, защото Карлос позагуби свежест в края. Той обаче сам заяви, че няма време да е уморен във финала. 

За специалното у Карлос:

Карлитос е роден да играе такива мачове. Винаги се е различавал от момчетата на неговата възраст и се е опитвал да бъде активен на най-важните точки, а това качество е една от най-трудните способности за придобиване в тениса. Говорим за страхотен боец, който никога не се отказва и това можехме да го видим в изминалите му мачове срещу Чилич, Тиафо и Синер.

За това дали е изненадан колко бързо Алкарас е постигнал всичко това:

- Не съм изненадан, тъй като знам на какво е способен. Може би е изненада за повечето, ала не и за мен. Тренираме заедно всеки ден и отлично знам възможностите му. Бях убеден, че ще спечели трофей от Шлема най-късно догодина. Нещата се случиха бързо, но искаме да продължим по същия начин.

За евентуалната възможност Алкарас да доминира световния тенис?

- Не знам. Бих бил много щастлив, ако е така. Както казах, то той е роден за подобни надпревари и копнее да играе на тях и да ги печели. Преди няколко дни казах, че Синер и Карлос могат да доминират в ATP Тура през следващите 10 години, имайки предвид видяното в мача между тях. Играчи от ранга на Тийм, Зверев, Рууд и Циципас също обаче ще бъдат готови да печелят "мейджър" състезания , когато им се открие шанс.

За възможността Алкарас да пробие още по-рано в елита, ако не е бил коронавируса:

- Възможно е, защото трябваше да играе в Индиън Уелс и Маями, а изведнъж турнирите бяха преустановени за 6 месеца и се наложи да се върнем обратно към Чаланджър Тура. Никой не знаеше какво точно ще се случи, така че ще се въздържа да кажа повече.

За това дали бързината на Алкарас е вродена или е плод на много работа:

- Той беше експлозивен, само че трябваше да работи изключително много, тъй като физиката му беше като на спагета, когато започнах работа с него. Винаги е имал много добро чувство към топката и бързи крака, но нямаше никакви мускули. Трябваше да положим много труд, ала си личеше колко е специален.

За това над какво трябва тепърва да работят с Карлос:

- Над същото, което досега. Казвал съм му, че към този момент се е развил на 60 процента от потенциала си. Той все още може да подобри много неща. Това, че е достигнал номер едно, не приключва работата. И двамата знаем, че е така и ще бъда близо до него, за да му го напомням.

За многото излизания на мрежата от Алкарас:

- Карлос беше щастлив на корта в предходните два турнира и просто му казах да излиза на мрежата веднага, когато получи по-къса топка. През последните седмици тренирахме постоянно тази част от играта и той започна да се чувства отново добре, имайки възможност да практикува тениса, който обича.

За това дали е било трудно за Алкарас да привикне към факта, че вече е топ играч?

- Не мисля. Той вече от известно време е напред в ранглистата и всички ще са много мотивирани да го победят. Това е съвсем нормално и пред същото са изправени отборите на Реал Мадрид и Барселона във всеки мач. Подобни преодолени предизвикателства отличават великите от просто добрите. Опонентите му ще повишават нивото си срещу него и той трябва да е готов за подобно развитие.

За това дали Алкарас е способен да запълни празнината от бъдещето отказване на Голямата тройка?

- Имам за цел да извлека най-доброто възможно равнище на тенис от него. Ще му е много трудно да достигне до техните постижения, защото те имат по повече от 20 "мейджър" титли, а Карлос засега само 1. Тепърва ще видим какво ще стане. Той притежава нужните качества да бъде един от най-добрите в спорта и просто трябва да продължи да работи.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Фереро: Алкарас беше с физиката на спагета, сега е на 60 процента от потенциала си Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | интервюта | карлос алкарас | Пресконференции | хуавн карлос фереро

Коментари





Следвайте ни в Facebook