Финалът в Санкт Петербург е ясен: Сакари и Контавейт ще спорят за трофея

от в 19:09 на 12.02.2022
Владислав Риждов

През тази седмица на турнира в Санкт Петербург Мария Сакари за първи път в кариерата си бе водачка на схема на WTA турнир. Гъркинята обаче за момента оправдава повече от добре позицията си на топ поставена и днес се класира за финала, след като като се справи в тричасова битка с Ирина-Камелия Бегу - 6:4 (4)6:7 6:4.

Срещата започна с лек превес на Сакари, която можеше да си осигури комфортна преднина още в началото, но Бегу удържа на натиска от своята съперничка. Впоследствие световната номер 56 дори можеше да излезе напред в резултата, но паритетът не бе нарушен. Развръзката дойде в самия край на първия сет, когато двете си размениха два бързи пробива, преди първата в схемата да се отличи с по-солидна игра във важните моменти и да направи важна крачка към успеха.

През втората част равностойната игра се запази и двете показа завидна успеваемост от линията за сервис, което логично доведе до изиграването на тайбрек. В него румънската състезателка беше по-инициативната на корта и въпреки че първоначално загуби аванса си от 4:2, до края не допусна изненада и изравни общия резултат.

В решаващата част напрежението от големия залог си казваше думата и двете регистрираха спад в представянията си. Дебютните минути бяха на сметката на Бегу, която потегли с 2:0, но Сакари реализира пълен обрат. Последва нова размяна на брейкове, преди по-високо ранкираната да се окажа по-концентрирана в края, потпечатвайки мястото си на финала.

В другата полуфинална среща Анет Контавейт победи рутинно Йелена Остапенко и увеличи серията си от поредни успехи в зала на 19. Естонката се справи с 6:3 6:4 за малко над час време.

Остапенко стартира на високи обороти двубоя и поведе с 3:1 в геймовете. Устремът ѝ обаче бързо бе спрян от световната номер 9, която постепенно намираше верния ритъм. Втората в схемата съумя да изравни резултата, а в остатъка дори не даде нито гейм повече на съперничката си, приближавайки се на сет от място на финала.

Устремът в играта на Контавейт продължи и след подновяването на играта. Тя на два пъти заемаше водеща позиция в резултата, но световната №25 отговаряше на предизвикателството. Контавейт обаче остана по-постоянна от двете и нанесе решителния си удар в десетия гейм, с което си извоюва крайната победа.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Финалът в Санкт Петербург е ясен: Сакари и Контавейт ще спорят за трофея Владислав Риждов
Теми:  
wta | анет контавейт | ирина камелия бегу | йелена остапенко | мария сакари | Обзори | санкт петербург | тенис турнир в санкт петербург

Коментари





Следвайте ни в Facebook