Финалистът от Plovdiv cup 2019 стана шампион на "Ролан Гарос"

от в 20:36 на 09.06.2019
В


Финалистът от 15-ото издание на международния турнир по тенис за юноши и девойки до 18 г. Plovdiv cup - Холгер Руне, стана шампион на "Ролан Гарос" при юношите. Датчанинът, който игра за титлата в Пловдив в края на април, триумфира в Париж след победа с 6:3, 6:7, 6:0 над американеца Тоби Алекс Кодат, който преодоля българската млада звезда Адриан Андреев, получил травма преди сблъсъка им.

Любопитно е, че и финалът на Plovdiv cup 2019 се повтори на "Ролан Гарос". На 1/8-финалите в Париж Руне взе реванш от Артур Казу (Франция) за загубата в три сета на финала в България преди месец и половина. Впоследствие Руне триумфира с титлата при юношите в Париж.

Това е поредното доказателство за изключително силните турнири, които Българската федерация по тенис организира на родна земя, давайки предпоставка на българските таланти да се срещат с най-добрите в света и да бележат сериозен прогрес. В България се провеждат турнири от Първа категория до 12 и до 14 години, като целта и на много силния международен турнир до 18 г. Plovdiv cup да стане от Първа категория.



След като награди финалистите в Пловдив - Артур Казу и Холгер Руне, председателят на домакините от ТК Локомотив (Пд) и вицепрезидент на Българската федерация по тенис д-р Георги Крумов изтъкна сериозното качество на надпреварата. „Радостни сме, че в този турнир се спазва традицията да участват водещи тенисисти от света при подрастващите, както и талантливи български състезатели. Така нашите играчи имат възможността да премерят сили с най-добрите и да израстват в развитието си", заяви д-р Крумов. И припомни, че турнирът стартира от Пета категория, вече е от Втора, а с усилията на федерацията и съдействието на община Пловдив организаторите правят всичко възможно да получи и Първа. Доказателството за класата дойде и от юношеския турнир на "ролан Гарос".

България има сериозни традиции в организирането на турнири от най-висок клас при подрастващите. През 2011 г. 14-годишната тогава Йелена Остапенко спечели титлата на турнира за девойки "Кенана Къп" в Хасково, през 2014-а триумфира на "Уимбълдън" при девойките, а през 2017 г. печели "Ролан Гарос" при жените и става първият латвийски тенисист с титла от "Големия шлем".

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Финалистът от Plovdiv cup 2019 стана шампион на "Ролан Гарос" В

Коментари





Следвайте ни в Facebook