Финалистът е аут: Тийнейджърът Руне не трепна нито за миг и шокира Циципас!

от в 18:18 на 30.05.2022
Калоян Соколов

Стефанос Циципас беше сочен за един от големите претенденти за титлата на Ролан Гарос и това беше напълно обосновано с оглед на прекрасните му резултати в хода на клей сезона. Световният номер четири спечели за втори пореден път титлата в Монте Карло и достигна поне до полуфиналите на всяка надпревара от сериите "Мастърс" на червени кортове. Днес обаче тези предварителни прогнози бяха разбити от 19-годишния Холгер Руне, който изигра мача на живота си и се наложи с крайното 7:5 3:6 6:3 6:4, за да намери място в дебютния си "мейджър" четвъртфинал и оформи скандинавско дерби с норвежеца Каспър Рууд в следващия кръг.

Срещата започна силно за фаворита, който използваше всяка една възможност да излиза към мрежата и там действаше безкомпромисно. Руне не съумяваше да удържи вихрените атаки на гърка и много скоро се оказа догонващ с пробив в резултата, но четвъртият поставен допусна купища непредизвикани грешки в следващите геймове и равенството властваше на корта при 3:3. Тийнейджърът следваше добра позната стратегия срещу Циципас във времето, а именно дълбоко насочени удари към неговия бекхенд и планът му сработваше безотказно. Стигна се до 5:5, когато 19-годишният състезател пласира първокласен минаващ удар и си спечели правото да сервира за спечелването на сета, като скандинавецът не трепна, приключвайки решаващия гейм с уверен смач.

Непоставеният играч продължи да твори чудеса на корта, докато миналогодишният финалист просто не спираше да прави нетипични за себе си пропуски и скоро се озова изправен пред три брейбола. Тогава шампионският манталитет на елина излезе наяве, като вездесъщият му форхенд заработи на невероятно бързи обороти. Датчанинът пък ставаше все по-нестабилен от основната линия и даваше множество лесни точки на опонента, който усети как моментът е изцяло на негова страна и изравни общия резултат.

Третата част се развиваше напълно равностойно, но световният номер 40 беше далеч по-постоянен в действията си и осъществяваше впечатляващи контри и от двете си страни. Циципас постоянно ускоряваш силата на ударите си, ала топката се връщаше още по-бързо при него, а младокът сякаш имаше лазер в ракетата си, защото винаги поставяше топката върху линиите. Сервисът на фаворита се срина тотално в този период от сблъсъка, което позволи на Руне да реализира пробив за аванс от 4:2 гейма и скоро водеше с 2:1 сета.

Играта на гърка буквално се разпадаше в началото на четвъртата част, където почти всяко негово отиграване излизаше с много в аут и тийнейджърът непрекъснато го поставяше под напрежение. Еуфорията изцяло беше завладяла скандинавеца, чийто бекхенд по правата нанасяше сериозни щети на съперника, а аутсайдерът направо не можеше да пропусне удар. Всичко това доведе до преднина от 5:2 в негова полза и изглеждаше, че краят на мача е само въпрос на време, само че Циципас не беше казал последната си дума и получи шанс да заличи и втория си брейк пасив, но последва опустошителен дланов удар от ракетата на Руне и скоро 19-годишният тенисист можеше да отпразнува най-ценния си успех в кариерата!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Финалистът е аут: Тийнейджърът Руне не трепна нито за миг и шокира Циципас! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | ролан гарос 2022 | стефанос циципас | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook