Финалната четворка е оформена: Вдъхновен Рубльов изхвърли Циципас от надпреварата в Торино!

от в 23:58 на 18.11.2022
Мартин Петков

Тазгодишното издание на Nitto ATP Finals ни направи свидетели на редица изненадващи резултати, след като двамата фаворити за продължаване напред в Зелената група - Феликс Оже-Алиасим и Рафаел Надал, се сблъскаха със страхотната форма на Каспър Рууд и Тейлър Фриц, към които макар и да имаше най-малки очаквания за силно представяне, то те ги надминаха многократно и се класираха за полуфиналите. Ситуацията в ответната Червена група наглед премина по план, след като безспорният фаворит за трофея и негов петкратен носител Новак Джокович записа три победи, оставайки в играта за големия бонус, който ще прибере шампионът, ако остане непобеден, докато на другия полюс беше Даниил Медведев, за когото участието му в Торино се оказа пълен провал и напуска надпреварата с три поражения.

В компанията на бившите водачи в световната ранглиста попаднаха още Андрей Рубльов и триумфиралият с титлата на АТР финалите през 2019-а Стефанос Циципас, които инкасираха загуби от Ноле, но за сметка на това в епични двубои надиграха световния номер 5, за да оформят помежду си решителен сблъсък, в който победителят предстоеше да се превърне в последният полуфиналист на турнира и да се изправи още утре срещу първенеца от Зелената група - Каспър Рууд. Темпото в срещата беше на изключително високо ниво, както и началните удари на двамата представители на топ 10, като продължителните разигравания липсваха, но впечатление правеха високата успеваемост на световния номер 3 при размените от основната линия в първата част от мача. С течение на времето обаче ролите се размениха и руснакът стана движещата сила на корта, като съумяваше да поддържа постоянство и завидно спокойствие, неприсъщо за него предвид избухливия му характер, което несъмнено оказа своето влияние и Рубльов сътвори обрат, за да се поздрави с победата след час и 41 минути - 3:6 6:3 6:2, класирайки се за полуфиналите в състезанието за първи път в кариерата си.

Откриващите минути в двубоя до първата почивка отминаха без особено вълнуващи моменти, като по всичко личеше, че това русло ще се запази, след като московчанинът поведе с 40:0 в последвалото си подаване, но тогава и започна кошмарът за него. Световният номер 7 сбърка топка форхенд, която индикира двойна грешки в идните секунди, преди поредната неточност от ракетата на руснака да стане факт, с което гъркът достигна до дюс. В тези мигове Рубльов продължи да сервира на високо ниво, но разполагаше ли с геймбол, то той неизменно губеше разиграването след прибързани действия и въпреки че отрази шанс за пробив пред противника с уинър от дланния си удар превишаващ 140км/ч, Циципас се възползва от колебанията в играта на руснака и с втората си възможност причисли сервиса на съперника към актива си, развивайки преднината си в резултата до 4:1. Световният номер 3 блестеше във всяко едно отношение, когато играе на собствено подаване, като загуби общо едва две точки в геймовете си и необезпокояван записа дебютния сет на сметката си.

Във втората част интензитетът се запази, но постепенно гъркът изгуби от качеството в играта си и макар да не допусна нито една непредизвикана грешка в откриващата фаза на срещата, то с времето неточностите от ракетата му зачестиха. Световният номер 7 от своя страна овладя емоциите си, което му позволи да покаже най-доброто от репертоара си и той без да се свени, притисна съперника до стената в осмия гейм, за да може със серия от форхенди да го обезличи на практика и реализира пробив. Рубльов впоследствие мигновено застана на начален удар и беше близо до това да пропилее спечеленото предимство, но остана хладнокръвен и отрази брейкбол, преди с поредната си отлично проведена акция в атакуващ план да възстанови равенството в отделните части.

Стартът на решителния сет се оказа повече от пагубен за Циципас, който така и не успяваше да намери равнището си от началото на двубоя и бъркаше неистово от наглед рутинни позиции. В това време московчанинът демонстрираше впечатляващо постоянство и взе превес при по-дългите размени на висока скорост, като често неговите удари се превръщаха в уинъри и клиничността в действията му надделя над волята на съперника, при което той се поздрави с ранен пробив аванс - 3:1. Бившият шампион не се отказа да се бори и спечели редица първокласни разигравания, като приканваше публиката за подкрепа, но нервите му не издържаха в ключовите мигове и той допусна двойна грешка на брейкбол, а за Рубльов, който удвои преднината си, беше детска задача на собствен сервис да сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Финалната четворка е оформена: Вдъхновен Рубльов изхвърли Циципас от надпреварата в Торино! Мартин Петков
Теми:  
atp | nitto atp finals | андрей рубльов | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook