Финалът е оформен: Рууд разгроми Зверев и ще спори с Джокович за титлата на Ролан Гарос!

от в 22:16 на 09.06.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд съумя да затвори устите на критиците си и макар да имаше изключително слабо начало на сезон 2023-та, то за втора поредна година ще играе финал на Ролан Гарос. Норвежецът имаше трудната задача в полуфиналите да се изправи срещу Александър Зверев, който за трети последователен път се класира в топ 4 на Откритото първенство на Франция, но не даде нужната битка на миналогодишния вицешампион и световният номер 4 го разгроми за 2 часа и 11 минути на корта - 6:3 6:4 6:0.

По този начин скандинавецът ще опита за трети път в кариерата си да завоюва дебютната си титла в Големия шлем, както и да се представи значително по-добре спрямо преди 12 месеца в Париж, когато спечели едва 7 гейма срещу Рафаел Надал във финала, но определено няма да му е лесно, предвид факта че срещу себе си ще има Новак Джокович, който е в търсене на рекордния си 23-ти "мейджър" трофей.

Началото на двубоя се оказа доста мудно и за двамата състезатели, които влизаха в продължителните размени от дъното на корта, но често разиграванията завършваха с неточност от ракетата на някого, което ни направи свидетели на цели 16 непредизвикани грешки в рамките на откриващите четири гейма, три от които завършиха с пробив. В крайна сметка в минутите след първата почивка Рууд водили съумя да стабилизира равнището си, като постепенно започна да дирижира случващото се чрез своя форхенд и печеливши удари от негова страна прогресивно се увеличаваха. Именно доброто придвижване по корта позволяваше на четвъртия поставен да е своеобразно една стъпка пред германеца във всеки един момент, като той по никакъв начин не оставяше възможност на Саша дори да "диша", притискайки го непрестанно с дълбоките си топки в близост до линиите, което даде своето положително отражение върху резултата за Каспър и той записа дебютния сет срещу името си.

Във втората част Зверев наглед се мобилизира и до известна степен придоби инициативата, като намали броя на неточностите си и прибегна към чести излизания на мрежата, където се чувстваше уверен в себе си и това му донесе желаните дивиденти. Олимпийският златен медалист достигна до преднина от 0:40 при сервис на скандинавеца, но тогава в старанието си да е безупречен, инкасира поредица от лековати грешки, причина за които се явяваше сковаността му на моменти, и по-високоранкираният тенисист оцеля - 2:2. Оттам насетне миналогодишният финалист поднови лидерската си позиция по отношение на по-дългите разигравания, в които задаваше темпото, като предизвика грешки в представянето на световния номер 27, за да се поздрави с ключов пробив на нула във фундаменталния седми гейм, като сдобил се с искания аванс, повече не обърна гръб назад и нямаше проблеми на сервис, за да дублира водачеството си в общия резултат на сблъсъка.

Още с настъпването на третата част германецът изглеждаше напълно примирен със съдбата си, като в своето отчаяние покачи значително агресията в ударите си, което доведе до обилно количество топки извън очертанията на корта, и на бърза ръка световният номер 4 взе превес от брейк. Впоследствие Зверев дори не съумяваше да се задържи в размените от основната линия, докато Рууд придоби изцяло господството по отношение на всеки един аспект в играта на двамата и доминираше по впечатляващ начин, с което отмъкна на още два пъти противниковото подаване и "върза геврек" на Саша, посредством който подпечата класирането си за финала в неделя, като с това за трети път в последните пет турнира от Големия шлем ще наблюдаваме норвежеца в спор за дебютната си "мейджър" титла.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Финалът е оформен: Рууд разгроми Зверев и ще спори с Джокович за титлата на Ролан Гарос! Мартин Петков
Теми:  
atp | александър зверев | каспър рууд | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook