Фонини: Перфектният мач - да биеш Надал в два сета (видео)

от в 23:55 на 20.04.2019
Георги Христов

Фабио Фонини изигра един от най-силните мачове в цялата си кариера, побеждавайки Рафаел Надал по пътя към първия си АТР Мастърс 1000 в кариерата. Италианецът се наложи с 6:4, 6:2 в полуфиналите на турнира в Монте Карло срещу Матадора, който е триумфирал в надпреварата 11 пъти.

Фонини успя да спечели 11 от последните 13 гейма в мача, след като изоставаше с 1:3 в първия сет. Това е общо четвърта победа на Фабио над бившия №1 в 15 срещи помежду им. Той сложи край на серията на Рафа от 18 поредни победи в това състезание.

"Казвах си вчера, че имам нужната игра, за да му се противопоставя. Понякога печеля такива мачове. Спечелих един луд двубой на US Open и още два на клей. Знаех, че нямам какво да губя, тъй като срещу него е особено трудно на клей," заяви Фонини.

Световният №18 имаше още една победа над тенисист от топ 2 - през 2017 се наложи над тогавашния №1 Анди Мъри пред родна публика в Рим. Важно е да се отбележи, че Фонини става едва четвъртият играч, който има три или повече победи на червени кортове срещу Надал. Другите са Новак Джокович, Доминик Тийм и Гастон Гаудио.

Крайно интересно е, че в хода на турнира Фонини направи изумителен обрат срещу Андрей Рубльов. Руснакът водеше с 6:4, 4:1. "Ако ми бяхте казали в началото на седмицата, че в неделя ще съм на финал, щях да ви се изсмея в лицето. Изоставах 6:4, 4:1 и имах тока за пробив за 5:1. А след това направих ас по линията. Това е изумителен спорт. Сега съм финалист. А утре, разбира се, ще се боря за титлата."

Сега предстои да видим двубой между Фонини и Душан Лайович, който все още няма загубен сет в турнира. Сърбинът успя да обърне сет от 1:5 срещу Данил Медведев, а сега с Фонини ще се срещнат за първи път.

"Това е изненадващ финал, тъй като и двамата не бяхме фаворити за днешните си мачове. Той играе много добре през цялата седмица. Гледах го срещу Доминик. Преди това и с Гофен. Беше му тежко и с Медведев. Ще бъде оспорвано. Нямам какво да губя. Започваме от 50:50. Дори и ранглистата да казва, че съм пред него, трябва да дам всичко от себе си утре," коментира още Фонини.

Самият италианец стана вторият играч след Новак Джокович, който побеждава в четвъртфиналите в Монте Карло Надал. Ноле спря серията от 46 поредни победи на Надал в Княжеството през 2013, а успя да го надиграе и през 2015. И в двата случая Джокович стигна до титлата след това.

Крайно интересен факт е, че от началото на АТР Мастърс 1000 сериите през 1990 година, турнирът в Монте Карло не е имал никога двама финалисти, които да се дебютанти в тази фаза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Фонини: Перфектният мач - да биеш Надал в два сета (видео) Георги Христов
Теми:  
рафаел надал - фабио фонини | тенис | тенис бг | тенис новини | тенис турнир в монте карло | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook