Формата от Женева е пренесена и в Париж: Григор разгроми първия си съперник на Ролан Гарос

от в 20:52 на 30.05.2023
Мартин Петков

Григор Димитров през миналата седмица демонстрира впечатляваща спортна форма на турнира в Женева, където записа три победи и игра на първия си финал в АТР Тура от 2018-а година насам, като в хода на днешния ден най-добрият български тенисист доказа, че представянето му в швейцарския град не е било моментно явление и потегли успешно на Ролан Гарос. Първата ни ракета изигра близо до съвършенството откриващия си сблъсък в Париж и макар да се изправи срещу непознат за себе си съперник в лицето на квалификанта Тимофей Скатов, то бившият номер три стори необходимото, за да надделее в последователни сетове за час и 54 минути на корта - 6:0 6:3 6:2.

С разгромната си победа световният номер 29, който днес направи дебюта си като официално лице за френския бранд за облекло Lacoste, слагайки край на над 15-годишното си партньорство с Nike, се класира за втория етап в Париж, където му предстои да срещне финландеца Емил Руусувори.

В началото на двубоя Гришо подходи тактически грамотно, като не се нагърби с това да поема излишни рискове в търсенето на печеливши отигравания, докато избра да държи топката в корта, предоставяйки инициативата на Скатов. Именно това решение на нашето момче му донесе немалко дивиденти на старта, предвид факта че казахстанецът често бъркаше в завършващата фаза на играта, което видимо го "разклати" психически и Димитров се възползва чрез бекхенд уинър, за да пробие.

Постепенно с течение на времето броят на грешките в представянето на световния номер 147 продължи да набъбва необратимо, докато първата ни ракета поддържаше равнището си на нужното ниво и без да прави нещо особено, дублира преднината си. Сериозният аванс в резултата доведе до миг на разконцентрация за Григор, който беше изправен пред това да бъде съкратено водачеството му, ала пласира страхотен сервис, за да отстои подаването и светкавично се мобилизира на посрещане, за да "върже геврек" на противника си в откриващия си сет на тазгодишния Ролан Гарос.

Стартът на втората част беляза един от слабите периоди за финалиста от Женева в хода на срещата, след като българинът заби неколкократно ударите си в мрежата, което даде възможност на квалификанта да спечели първи гейм за мача, при това под формата на пробив. Впоследствие Скатов беше напът да затвърди предимството си и поведе с 40:0, но допусна да подцени ситуацията, при което Димитров вдигна оборотите с поредица от печеливши комбинации и без време за губене, паритетът беше подновен.

С това си действие първата ни ракета до голяма степен върна неувереността в играта на младежа, който в старанието си да е агресивен пресилваше своите форхенди, изпращайки ги в аут, и 28-ият поставен в схемата увеличи серията си от спечелени геймове на четири, за да се откъсне напред в резултата. В минутите до края на сета Григор видимо се съсредоточи над собствените си подавания, което му позволяваше да пести сили, като не срещна никаква съпротива на начален удар и направи втората крачка по пътя към победата, печелейки си аплодисментите на публиката с няколко изключителни изпълнения.

Преди началото на третата част по-нискоранкираният състезател използва правото си да отиде до съблекалните, като след завръщането си на корта се опита да изпълнява нов тактически план, при който да се надиграва със сънародника ни, без да поема излишни рискове. Промяната в стила на световния номер 147 позволи на най-добрия ни тенисист на свой ред да е агресивен, като завършващите отигравания от ракетата на хасковлията зачестиха и той скоропостижно достигна брейкбол.

В първия случай Скатов остана хладнокръвен и устоя на натиска на съперника си, като отрази възможността пред 28-ия поставен и запази сервиса си, ала впоследствие игровият превес на Димитров беше изразен и цифрово, след като финалистът от Женева не допускаше никакви неточности в надлъгването от основната линия и проби. По този начин Григор на практика напълно обезкуражи квалификанта, който примирено прие съдбата си, докато първата ни ракета нямаше намерение да спира дотук и със серия от пет поредни спечелени гейма подпечата триумфа си на старта в Париж.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Формата от Женева е пренесена и в Париж: Григор разгроми първия си съперник на Ролан Гарос Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | григор | григор димитров | димитров | ролан гарос | тимофей скатов

Коментари





Следвайте ни в Facebook