Френска епика: Фис покори Токио след спасен мачбол и нанесе първа загуба на финал за Юмбер!

от в 16:58 на 01.10.2024
Калоян Соколов

20-годишният Артур Фис е новият шампион на ATP 500 турнира в Токио! Младокът завърши по мечтан начин епичната си седмица в японската столица, в която той победи топ поставения Тейлър Фриц, бившия финалист на Уимбълдън Матео Беретини, защитаващия шампион Бен Шелтън, шестия поставен Холгер Руне, а във финала надви своя сънародник Уго Юмбер!

По този начин Фис се поздрави с 4 победи над топ 20 състезатели в рамките на само една седмица, а последните три от тези мачове продължиха общо над 8 часа и половина игрово време. Любопитното е, че досега Юмбер никога не беше губил ATP финал и беше напът да направи нещо историческо, защото никой досега не беше печелил първите си 7 финала на най-високото ниво, но младокът спря тази феноменална поредица, след като отрази мачбол и се наложи с крайното 5:7 7:6(6) 6:3 за 3 часа и 2 минути игрово време.

По този начин най-младият член на топ 50 се поздрави с трети трофей на най-високото ниво и е единственият играч през сезона извън Карлос Алкарас и Яник Синер, който печели повече от една титла на по-високо равнище от ATP 250. Самият триумф ще позволи на Фис да прогресира временно до 21-вата позиция в света, а Юмбер ще се завърне в топ 15.

Първият сет не блестеше с особено високо качество и си личеше колко са нервни и двамата финалисти. Всеки един от тях прибързваше в опитите си да поеме инициативата в разиграванията и грешките изобилстваха, но все пак световният номер 24 беше с една идея по-стабилен и именно той проби за 3:2. Впоследствие обаче сервисът на 20-годишния играч претърпя тотален срив и той загуби на два пъти подаването си в следващите минути, което позволи на Юмбер да измъкне частта.

Във втория сет видяхме най-доброто от света на тениса, като двамата французи сервираха великолепено и завършващите уинъри изобилстваха от техните ракети. Изглеждаше обаче, че по-опитният играч ще стигне до титлата, достигайки до 3 поредни скрити мачбола при 4:3 в своя полза, само че Фис отреагира с редица мощни изпълнения от дъното на корта и съумя да доведе нещата до тайбрек.

Там младокът поведе с мини брейк още след първото разигравание, но световният номер 18 спечели следващите 3 точки и разполагаше с мачбол на собствен сервис при 6:5. Тогава по-нискоранкираният тенисист вдигна публиката на крака с фамозен бекхенд пасингшот от почти невъзможна позиция и в крайна сметка вкара сблъсъка за трофея в трети решителен сет.

Там подаванията на Юмбер вървяха много по-тежко. Той непрекъснато беше изправян пред точки за пробив, което очевидно не го притесняваше, защото той успешно поддържаше равенството до 3:3. Левичарят най-после започна убедително в 4-ия си сервис гейм за частта и поведе с 40:0, ала неочаквано се стигна до пълен обрат и изведнъж шампионът от Хамбург получи шанс да сервира за титлата, и съвсем скоро той можеше да прегърне купата, печелейки последната точка със своя 10-ти ас в мача!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Френска епика: Фис покори Токио след спасен мачбол и нанесе първа загуба на финал за Юмбер! Калоян Соколов
Теми:  
atp | артур фис | Обзори | токио | уго юмбер

Коментари





Следвайте ни в Facebook