Френската тенис гвардия понася нов удар: Бивш 1/4-финалист в Шлема се оттегля на Уимбълдън

от в 18:03 на 02.07.2023
Калоян Соколов

Жереми Шарди ще прекрати професионална тенис дейност на тазгодишния Уимбълдън. Кариерата на 36-годишния играч до голяма степен пострада непоправимо през лятото на 2021-ва година, когато той получи остра негативна реакция от ваксината, която си постави срещу коронавирус. Това накара французинът да преустанови състезателна дейност за цели 16 месеца и неговото завръщане се състоя чак на тазгодишния Аустрелиън Оупън, където той дори преодоля първия кръг на основната схема, но оттогава насам не е печелил нито един мач и логично е решил да се сбогува със спорта, присъединявайки се към сънародниците си Жо-Вилфред Цонга и Жил Симон, които също преустановиха състезателна дейност неотдавна.

Шарди е бивш номер 25 в световната ранглиста, като е достигал до 1/4-финалите на Откритото първенство на Австралия, както и до осминафиналите на всяка една от останалите надпревари от Големия шлем. Ветеранът има три финала в ATP Тура и печели този през 2009-та година в Щутгарт, за да завоюва единствената си титла на най-високото ниво. Настоящият номер 534 е побеждавал тенисисти от ранга на Роджър Федерер, Анди Мъри, Хуан Мартин Дел Потро, Давид Ферер, Давид Налбандиян и Даниил Медведев, а освен това беше дори по-успешен при изявите си на двойки, където заедно с Фабрис Мартен играха финал на Ролан Гарос.

Любопитното е, че Шарди има огромен сантимент към Уимбълдън, защото е бивш юношески шампион в турнира, а освен това вероятно тревата е най-подходящата настилка за неговия стил на игра, който се опира на мощен сервис, плосък форхенд и постоянното използване на слайс. За съжаление на феновете на Шарди, то той още в първи кръг ще се срещне с топ поставения Карлос Алкарас, но бившият номер 25 не изглежда притеснен от предизвикателството и признава, че трудно би могъл да си мечтае за по-вълнуващ бенефис:

"Следващите дни ще бъдат изключително специали за мен. Ще играя на своя любим турнир и то у дома в Лондон, където в момента живея. Мога да ядосам някои мои сънародници, но истината е, че пропуснах Ролан Гарос, за да се подготвя за Уимбълдън, тъй като в момента изпитвам огромен дискомфорт да играя на червени кортове.

Очаквам с нетърпение да изляза на един от най-красивите кортове в света и да се изправя срещу световния номер едно, а цялото ми семейство да е с мен и да ме подкрепя. Трудно човек може да си мечтае за по-красив завършек, като приемам този шанс за една малка награда, че полагах такива огромни усилия през всички тези години. Резултатът въобще няма да има значение. Ще изляза и ще се опитам да дам най-доброто от себе си. Исках да завърша тенис приказката си точно тук, така че се чувствам невероятно щастлив" - споделя французинът пред L'Equipe.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Френската тенис гвардия понася нов удар: Бивш 1/4-финалист в Шлема се оттегля на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | жереми шарди | карлос алкарас | отказване | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook