Фриц пречупи Тиафо в 5-сетова епика и е първият американски финалист на US Open от 18 години!

от в 07:04 на 07.09.2024
Калоян Соколов

Тейлър Фриц е първият американски финалист на US Open от 18 години насам! Световният номер 12 изоставаше с 1:2 сета в полуфиналната си битка с Франсис Тиафо, но показа защо води с 6:1 в преките си мачове с "Биг Фо" и елиминира тенисиста, който продължи за сметка на Григор Димитров - 4:6 7:5 4:6 6:4 6:1 за 3 часа и 21 минути игрово време.

По този начин Фриц си осигури двубой срещу топ поставения Яник Синер, с когото са си разменили по една победа в тяхното съперничество, като вдругиден предстои да разберем дали 12-ият поставен ще прекъсне сушата и ще се превърне в първия американски шампион в Ню Йорк от Анди Родик през 2003-та година насам.

Началото беше мечтано за бившия шампион в Индиън Уелс, който проби още на старта и се откъсна напред с 3:0. Тиафо обаче постепенно намери своя ритъм в мача и не спираше да движи съперника си от ъгъл в ъгъл, което му позволи не само да върне пробива, но и да обърне нещата до 5:3 в своя полза. По-високоранкираният играч спря своето пропадане и намали изоставането си до 4:5, само че  финалистът от Синсинати не трепна и затвори комфортно сета на собствено подаване.

Втората част се превърна в същински сервис мастърклас от двамата и посрещачите нямаха почти никакви шансове. Това в пълна степен важеше за подаванията на Фриц, който печелеше 93 процента от точките си на първи сервис и реализира страхотните 15 уинъра срещу само 3 непредизвикани грешки. Всичко това помогна на световния номер 12 да достигне до сетбол в своя полза при 5:4, който тогава беше отразен от бившия представител на топ 10, но фаворитът се сдоби с 3 поредни в 12-ия гейм и този път съумя да изравни общия резултат.

"Биг Фо" преодоля скоропостижно разочарованието от миналия сет и проби в първия гейм на следващата част. Големият тенис шоумен загуби само една точка на първи сервис и намали значително непредизвиканите грешки, докато неговият съперник прекаляваше в опитите си да търси завършващи удари и даваше прекалено много точки на световния номер 29, който нямаше проблем да задържи аванса си и да поведе с 2:1 сета.

Двамата влязоха в серия от лесни сервис геймове в четвъртата част, като решаваща се оказа една дълга размяна от 31 удара, която изцеди и последните сили на Тиафо. Тя се случи при резултат от 3:3 гейма и впоследствие по-нискоранкираният играч не беше повече същия тенисист, а Фриц малко по-късно вкара двубоя в пети решителен сет, където се чувстваше далеч по-добре физически спрямо своя опонент и му отпусна само един гейм, постигайки най-голямата си победа в кариерата досега!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Фриц пречупи Тиафо в 5-сетова епика и е първият американски финалист на US Open от 18 години! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | Обзори | тейлър фриц | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook