Фриц пречупи Беретини в два тайбрека и превърна САЩ в дебютния шампион на United Cup!

от в 10:46 на 08.01.2023
Калоян Соколов

Новата смесена отборна надпревара United Cup несъмнено постигна голям успех, тъй като редица от най-добрите тенисисти в света взеха участие и се погрижиха да се насладим на шоу от най-високо качество. Битките между държавите в голямата си част бяха изключително оспорвани, но само една селекция можеше да вдигне купата и това щеше да бъде някоя измежду тези на САЩ и Италия.

Първите два финални двубоя пък приключиха с успех на американците, които можеха единствено да поздравят Джесика Пегула и Франсис Тиафо за представянето им съответно срещу Мартина Тревизан и Лоренцо Музети, а по този начин Тейлър Фриц имаше възможност да затвори серията с победа над Матео Беретини, която щеше да направи неговата страна шампион в турнира.

Въпреки сериозния залог в сблъсъка, то първата ракета на САЩ не трепна в нито един момент и надигра съперника си по всеки един параграф, триумфирайки с финалното 7:6(4) 7:6(6), и по този начин американците записаха името си в историята на състезанието, превръщайки се в първите носители на трофея.

Срещата започна значително по-добре за Фриц, който веднага достигна до две поредни точки за пробив, ала Беретини отреагира с неспасяем сервис, а впоследствие проведе превъзходна атака към мрежата и съумя да измъкне подаването си. Американецът обаче продължаваше да стои много по-добре в размените от дъното на корта, като насочваше огромна част от ударите си към крайно пропускливия бекхенд на своя опонент.

Това позволи на световния номер 9 да си осигури нов шанс за постигането на брейк, но точно тогава италианецът спечели дебютната си точка на свое второ подаване в мача, възползвайки се от забит форхенд в мрежата на шампиона от Индиън Уелс. Оттам насетне силите на корта бяха напълно изравнени и логично се стигна до тайбрек.

Там Фриц откри резултата с мощен ас по правата, само че далеч не спря дотук и пласира два поредни страхотни ретура, за да вземе преднина от 3:0. Тези два мини пробива се оказаха напълно достатъчни за по-висококласирания състезател, който задържа аванса си до последно и така приближи САЩ на само един сет от крайния триумф в United Cup.

Втората част отново се развиваше с видимо надмощие от страна на деветия в ранглистата, което обаче отново не можеше да бъде преобразувано в осъществяването на брейк, защото американецът не се възползва от нови четири шанса, докато Беретини се държеше в срещата единствено с помощта на вездесъщия си сервис.

Слайсът на римлянина беше друг сериозен коз в ръкава му, тъй като чрез него сваляше топката в краката на опонента си и успяваше да удържа на неговите агресивни отигравания.

В крайна сметка станахме свидетели на нов тайбрек, а този път бившият финалист от Уимбълдън не допусна ранно изоставане и смяната на полетата дойде при 3:3 точки. Фриц беше готов да отговори на предизвикателството от другата страна на мрежата и си осигури първи мачбол с помощта на перфектно изпълнен смач, само че последва гръмотевичвен форхенд уинър от ракетата на италианеца.

Последва разиграване на много високо темпо, в което американецът изстиска грешка от длановия удар на световния номер 15 и този път сложи точка на спора, връщайки на САЩ статута на тенис хегемон.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Фриц пречупи Беретини в два тайбрека и превърна САЩ в дебютния шампион на United Cup! Калоян Соколов
Теми:  
atp | united cup | wta | италия | матео беретини | Обзори | САЩ | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook