Героят на отбора: Алиасим собственоръчно надви Италия и класира Канада за финала на Купа "Дейвис"

от в 20:29 на 26.11.2022
Мирела Николова

Италия и Канада от самото начало бяха две от страните фаворитки за спечелване на Купа "Дейвис", имайки предвид сериозния брой техни представители в елита на световния тенис. Днес те се изправиха една срещу друга в битка за място във финалния сблъсък в надпреварата, като след оспорвана битка напред в турнира се класира канадският отбор, в чийто герой се превърна Феликс Оже-Алиасим. 

В първия двубой за деня, в който се противопоставиха вторите ракети на двете държави, Лоренцо Сонего успя да донесе аванс за "адзурите", надделявайки над Денис Шаповалов в изключително равностоен мач, продължил 3 часа и 15 минути и завършил със 7:6 6:7(5) 6:4 в полза на италианеца.

В откриващата част офанзивната игра на канадеца му носеше дивиденти, но едновременно с уинърите растеше и броят на непредизвиканите му грешки. Това не му позволи да опази ранния си пробив преднина и сетът бе решен в тайбрек. Там Сонего поведе с аванс от 5:1 точки и макар преднината му да бе намалена до 5:4, то в следващите разигравания той не допусна да се стигне до обрат и записа дебютния сет на своята сметка.

Във втората част станахме свидетели на пълно изравняване на силите, което доведе до нов тайбрек. В него Шаповалов продължи да играе максимално офанзивно, като този път предприетите рискове се оправдаха и той успя да навакса изоставането си от 2:5 точки и да осъществи обрат, за да вкара срещата в трети сет. Там паритетът се запази до 4:4, но в десетия гейм Шаповалов допусна серия от двойни грешки, които допринесоха за крайната победа на Италия.

След това на корта един срещу друг излязоха Лоренцо Музети и Феликс Оже-Алиасим, чийто двубой не предложи особена интрига и най-добрият канадски тенисист без затруднения наложи волята си след 6:3 6:4. Както в първия, така и във втория сет световният №6 бе този, който водеше разиграванията и предизвикваше грешки от ракетата на своя противник. Това в комбинация с великолепното му представяне на начален удар и факта, че в хода на мача не срещна нито един брейкбол, го изведе до експресен успех за по-малко от час и половина игра.

Така втората страна финалист щеше да бъде определена в двубоя на двойки, където капитанът на италианския отбор взе изненадващо решение да пусне в игра Матео Беретини, който получи контузия в края на миналия месец и се отказа от участие в последните си турнири, сред които бе и Купа "Дейвис". Въпреки това италианецът отпътува за Малага, където се провеждат финалите на световното отборно първенство по тенис, и днес се включи в мача на двойки, заменяйки Симоне Болели в тандема с Фабио Фонини.

Тази смяна обаче не донесе успех на "адзурите", които допуснаха двусетово поражение в решителния сблъсък срещу Оже-Алиасим и Вашек Поспишил. Въпреки че двубоят предложи голяма доза интрига, то в крайна сметка канадците бяха по-солидните в решителните минути от мача и надделяха след 7:6(2) 7:5. Началото на срещата бе по-добро за италианците, които поведоха с пробив, но впоследствие северноамериканците значително повишиха нивото си и успяха да възвърнат паритета, след което се стигна до тайбрек. В него инициативата бе изцяло на страната на Оже-Алиасим/Поспишил, които си изградиха бърза преднина от 4:1 точки и не след дълго поведоха в общия резултат. 

Втората част отново протече под контрола на сервиращите и сетът се развиваше гейм за гейм до 5:5. Тогава обаче италианските представители позволиха спад в представянето си и след няколко непредизвикани грешки предадоха подаването си, предоставяйки възможност на опонентите си да сервират за победата. В следващия гейм Оже-Алиасим и Поспишил бяха изправени пред две опасности от моментален рибрейк, но устояха на напрежението и скоро се сдобиха с първи мачбол, който бе материализиран след грешка от форхенд на Беретини.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Героят на отбора: Алиасим собственоръчно надви Италия и класира Канада за финала на Купа "Дейвис" Мирела Николова
Теми:  
atp | италия | канада | купа дейвис | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook