Гледайте пряко: Григор Димитров срещу Надал 3:6, 7:5, 6:7, 7:6, 4:6

от в 13:35 на 27.01.2017
Мария Петрова

След 10,30 часа на централния корт в Мелбърн Григор Димитров и Рафаел Надал ще излязат в спор за място на финала на Откритото първенство на Австралия. За последната битка от надпреварата вече се класира Роджър Федерер.

На книга по-опитният Надал е фаворит и води със 7:1 в преките мачове с родния №1. През 2017 година обаче Димитров е в серия от 10 поредни победи и поредни успехи над няколко тенисисти от топ 10.

Гришо се превърна във втория български тенисист, който е достигнал два полуфинала в Големия шлем. Мануела Малеева прави това, но под флага на Швейцария. На US Open 1992 Аранча Санчес Викарио я надиграва с 6:2, 6:1. Година по-късно печели първия сет, но в крайна сметка Щефи Граф стига до обрат с 4:6, 6:1, 6:0.

През 2014 при първия си опит, Гришо не успя срещу Новак Джокович. На Уимбълдън сърбинът се наложи с 6:4, 3:6, 7:6, 7:6. През 2010 Цвети Пиронкова се препъна на крачка от финал също в Лондон, когато загуби в три сета от Вера Звонарьова.

За Матадора това е първи полуфинал в топ 4 турнирите след две години и половина пауза. Последният му такъв бе през 2014 на "Ролан Гарос".

По време на първите си пет мача дотук Рафа е имал нужда от близо три часа повече на корта, за да достигне до полуфиналите. Той е бил 840 минути в игра, а Григор 675. Особено трудно му бе да обърне от 1:2 до 3:2 Александър Зверев.

ПРЕВЮ ПРЕДИ ДВУБОЯ ЧЕТЕТЕ ТУК!

Гледайте мача онлайн:

Линк 1 - Евроспорт България

Линк 2

Линк 3

Първи сет

Григор Димитров започна много добре в първите разигравания. Той стигна до две точки за пробив при 40:15 в откриващия гейм. Рафа спаси първата опасност с удар над глава, а след това вкара и неотразим сервис. В крайна сметка след седем минути битка Надал измъкна трудната ситуация.Решителният момент в тази част дойде в четвъртия гейм, когато Рафа проби за 3:1. 30-годишният испанец спаси няколко сервиса от по 200 км час на българина и взе ранен аванс. До края той нямаше проблеми да затвори с 6:3 за 35 минути игра. Както е известно от началото на 2017 година Гришо няма загуба в 10 мача след титлата в Бризбейн.

Втори сет 

При 2:1 в своя полза Григор направи две поредни блестящи разигравания, в които пласира завършващи удари за 30:0. След това Рафа получи предупреждение за забавяне на играта при сервис и загуби трето поредно разиграване с цената на три точки за пробив. Последва нова грешка и Гришо го проби на нула. След това Димитров изостана 15:30, но с чудесно сервиране обърна за 4:1. Сервирайки в седмия гейм Гришо обаче се пречупи и предаде гейма с двойна грешка. Надал обаче върна услугата и веднага след това Григор го проби за 5:3 също след двойна грешка. Сервирайки за сета Димитров пропусна няколко бекхенда и пак сбърка сервиси, за да загуби подаването си. След четири пропуснати сетбола Гришо бе наказан - Надал съумя да изравни за 5:5 след 10 минутен гейм! Впоследствие Григор Димитров получи нови две точки да затвори тази част при 6:5 и го направи!

Трети сет

При 1:1 Гришо направи двойна грешка и изостана 15:40. След това обаче игра много смело и се спаси в трудната ситуация. Двамата си размениха последователни пробиви като първо Рафа дръпна с 3:2, но след това не успя да затвърди аванса си на свой сервис. Двубоят за кратко се забави заради припаднал на трибуните зрител. В крайна сметка се стигна до тайбрек. Надал взе първи аванс от 3:1 точки. Той имаше възможност да затвори сета на свой сервис при 5:4, но сбърка форхенд - 5:5. След това обаче спечели следващите две разигравания и реши всичко в своя полза.

Четвърти сет

В тази част зрителите не видяха пробиви. При 5:5 се стигна до 30:30 на сервис на Надал. Тогава Рафа измъкна изключително разиграване от 21 удара, а след това и още една брутална размяна, за да си осигури тайбрек. В него Гришо поведе първи с мини пробив за 4:2. До края той не трепна и вкара мача в пълния му формат след 7:4 точки в своя полза.

Пети сет

Още в първия гейм Гришо съумя да спаси три поредни точки за пробив и поведе в резултата. Двамата продължават без да са загубили подаванията си при 2:2. Нова възможност се появи за Надал в този момент, но Григор се измъкна от 30:40 и за трети път поведе в резултата - 3:2. Надал отговори с гейм на нула. Поредната оспорвана размяна все пак завърши в полза на Гришо - 4:3. Последва златен шанс за Димитров той получи две поредни възможности да пробие Надал за 5:3, но големият шампион отговори по невероятен начин, изравнявайки 4:4. В крайна сметка Надал взе своя решителен пробив и приключи всичко в своя полза за 6:4.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Гледайте пряко: Григор Димитров срещу Надал 3:6, 7:5, 6:7, 7:6, 4:6 Мария Петрова
Теми:  
australian open | григор димитров | рафаел надал | тенис на живо

Коментари





Следвайте ни в Facebook