Голяма българска победа: Лия Каратанчева и Гергана Топалова надвиха фаворитките от Хърватия!

от в 15:43 на 11.04.2023
Калоян Соколов

Женският национален отбор на България поведе с 2:0 победи срещу Хърватия и си осигури крайната победа във втората си среща от груповата фаза на Евро-африканската зона на тенис турнира „Били Джийн Кинг къп". Мачовете се играят на червени кортове в турския курорт Анталия.

Гергана Топалова (номер 308) се наложи над световната номер 146 - Тара Вюрт. Срещата продължи 2 часа и 17 минути. Българката направи страхотен обрат от 1:4 до 6:4 в първия сет, но впоследствие Вюрт изравни общия резултат и дори поведе с пробив в решителния сет, но Гери отговори със серия от четири поредни гейма и се поздрави с крайния успех над нейната съперничка, която се намира с над 150 места по-високо в класацията на WTA.

 По-рано днес Лия Каратанчева (номер 518) направи обрат се наложи с 4:6 6:3 6:3, за да се наложи над 17-годишната Петра Марчинко (номер 213), която доскоро оглавяваше ранглиста при девойките и се счита за една от най-талантливите млади тенисистки въобще. Каратанчева изоставаше с 1:3 в третия решителен сет, но спечели пет поредни гейма и се поздрави с крайния успех.

В срещата на двойки за България ще играят Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска. Припомняме ви, че вчера нашите момичета отстъпиха на Сърбия с 1:2 победи и така вече имат баланс от 1 победа и 1 загуба в предварителната фаза на състезанието.

Тимовете са разделени в две групи - едната от пет, а другата от шест отбори. Три от тях ще се класират за участие догодина в квалификациите за финалите на турнира, два отпадат в Група 2. Победителите в групите печелят директна промоция, а завършилите на второ място ще играят директен мач за класиране за финалите. Петото място в групата означава бараж за оставане, а шестото директно изпадане. България е в група с отборите на Сърбия, Швеция, Хърватия, Дания и Норвегия. В другата група са тимовете на Латвия, Унгария, Турция, Нидерландия и Египет.

 България е в състав Гергана Топалова, Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска, Денислава Глушкова и Лия Каратанчева, а капитан на отбора е Дора Рангелова.

Източник: БФТ


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Голяма българска победа: Лия Каратанчева и Гергана Топалова надвиха фаворитките от Хърватия! Калоян Соколов
Теми:  
billie jean king cup | wta | бгтенис | българия | гергана топалов | лия каратанчева

Коментари





Следвайте ни в Facebook