Голяма българска победа: Донски повали осмия поставен и 2-кратен Чаланджър финалист в Добрич!

от в 00:26 на 10.09.2024
Калоян Соколов

Александър Донски продължава своето възраждане на кариерата си на сингъл. Българинът преди 2 години беше на ръба от влизане в топ 500, след като спечели фючърса в Монастир, но последва период на недотам добри резултати и той реши да се специализира в играта на двойки, където вече е под номер 231 в света и дори достигна до финал на ниво Чаланджър.

Донски обаче прави сериозни крачки към това да играе на същото равнище и поединично, след като през миналия месец премна успешно пресявките в Позобланко и впоследствие спечели мача си от първия кръг, записвайки дебютна победа в основната схема на състезание от този ранг при синглите. Впоследствие нашият сънародник повтори същото постижение и в Добрич, където на 1/8-финалите беше спрян от бъдещия шампион Хуан Баутиста Торес, а днес Алекс съумя да запише победа в основната схема на трети пореден Чаланджър.

Това се случи на втората надпревара от категория "Challenger 50" в Добрич, за която Донски получи "уайлд кард". Родният ни представител постигна успех над осмия поставен Клемон Табюр (световен номер 321) със 7:6(4) 6:2 за 1 час и 40 минути игрово време. Местният представител демонстрира страхотно ниво на сервиране, "забивайки" цели 10 аса и така постигна една от най-големите победи в своята кариера.

Националният ни състезател показа, че по никакъв начин не заслужава да се намира с близо 500 места зад своя съперник в световната ранглиста и в опит да се класира за дебютния си 1/4-финал в Чаланджър Тура ще премери сили с един измежду Макс Алкала Гури и участващия с уайлд кард" Динко Динев.

2-кратният Чаланджър шампион започна мача отлично и проби Алекс още в първия му сервис гейм, но впоследствие Донски започна да печели с лекота своите подавания и същевременно да притиска своя съперник от ретур. Всичко това заслужено доведе до рибрейк от страна на по-нискоранкирания играч, който съумя да доведе нещата до тайбрек, а там той направи цели 3 мини брейка и заслужено поведе в сетовете.

Това даде сериозно самочувствие на световния номер 798, който летеше по корта в началото на втората част и поведе с 4:0 гейма, като 9-кратният фючърс шампион изглеждаше напълно безпомощен. Табюр спечели следващите си две подавания, но така и не достигна до нито една точка за пробив в хода на сета и заслужено победата беше извоювана от нашия сънародник.

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Голяма българска победа: Донски повали осмия поставен и 2-кратен Чаланджър финалист в Добрич! Калоян Соколов
Теми:  
александър донски | бгтенис | добрич | Обзори | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook