Горчив завършек: Григор пропиля два мачбола в решителния тайбрек и отстъпи на Бублик

от в 20:55 на 24.02.2023
Мартин Петков

Григор Димитров засвидетелства отличната си спортна форма, в която се намира от началото на новия сезон, като на турнира от категория АТР 500 в Ротердам ни предостави навярно най-добрия си тенис от доста време насам и намери място във финалната четворка на състезанието, където впоследствие беше спрян от бъдещия шампион Даниил Медведев. Натовареният календар на първата ни ракета обаче не му даде никакво време за почивка и в хода на вчерашния ден най-добрият ни тенисист откри победоносно кампанията си на АТР 250 надпреварата в Марсилия, надигравайки квалификанта Хийс Броуер, с което 14 години след дебюта си във френския град постигна своя първи успех в състезанието, при третото си участие.

 С победата си българинът се класира за четвъртфиналната фаза в турнира, където изпитанието на пътя му беше екстравагантният Александър Бублик, който допреди тази седмица се намираше в серия от 10 поредни загуби. В досегашното съперничество между бившия номер три и казахстанеца откриваме четири срещи, като успехите са 2:2, но именно Гришо триумфира при последните им две съревнования, ала дори самочувствието, с което влезе в днешния мач, не му помогна срещу световния номер 50, който вдъхновен от възхода си в последните дни, спаси два мачбола и повали Димитров за 2 часа и 20 минути на корта - 7:5 3:6 7:6(6). По този начин Саша се класира на първия си полуфинал за сезона и в спор за място на финала ще срещне топ поставения в схемата - Хуберт Хуркач, докато за хасковлията предстои почивка, преди участието му на Мастърса в Индиън Уелс.

Още в миговете преди да бъде дадено началото на двубоя станахме свидетели на първото любопитно решение от страна на непоставения състезател, който спечели жребия, но въпреки безспорната класа на сервиса си, то той избра да посреща. Българинът пък далеч не се повлия от това неочаквано решение на съперника си, като се възползва максимално от даденото му предимство да сервира пръв и беше безпощаден в дебютните си подавания за мача.

Под пълното превъзходство на сервиращите бяхме отведени до седмия гейм, в който родният ни представител допусна спад, като сбърка бекхенд в близост до мрежата и впоследствие направи двойна грешка на точка за пробив, с което предаде началния си удар в актива на Бублик. Реакцията на нашето момче обаче беше впечатляваща, след като Димитров показа нагледно афинитета си към атаката и казахстанецът, поставен под напрежение, влезе в серия от неточности и рибрейкът беше факт. Оттам насетне по всичко личеше, че ни предстои да гледаме тайбрек, ала за съжаление, нова криза сполетя играта на хасковлията, който макар да водеше с 40:30, допусна обрат в 11-ия гейм, след като заби смача си в мрежата и вдъхновеният световен номер 50 онагледи класата на сервиса си, за да запише откриващия сет срещу името си.

С настъпването на втората част нашето момче успя светкавично да се абстрахира от случилото се и отново се наблюдаваше желанието му да е агресивен, като взимаше рано топката. Именно това действие на българина принуди Бублик да рискува повече на втория сервис, като той го изпълняваше със скоростта на първи, но далеч не сполучи с това си решение, след като допусна три двойни грешки в рамките на един гейм и най-добрият ни тенисист оползотвори шанса си, за да поведе с пробив, който необезпокоявано затвърди. В това време казахстанецът получи предупреждение за "коучинг", което го изнерви допълнително, докато Григор остана фокусиран над случващото се от неговата страна на мрежата и хладнокръвно на начален удар възстанови равенството в отделните сетове.

На старта на решителната трета част считаният за аутсайдер Бублик започна все по-често да си служи със своята къса топка, като неизменно я изпълняваше близо до съвършенството, което придружено от безмилостния му сервис не даваше никаква възможност на най-добрия ни тенисист да направи нещо в моменти си на ретур. В този ред на мисли, въпреки по-голямото желание на българина да постигне нещо на посрещане, то световният номер 50 пръв разполагаше с брейкбол, при който обаче Димитров устоя на напрежението с поредица от впечатляващи изпълнения, която му гарантира аплодисментите на публиката и поддържане на абсолютния паритет при 3:3.

Подаването на Бублик в заключителния сет функционираше на изключително високо ниво, свидетелство за което беше фактът, че само в тази част броят на асовете му надминаваше общия сбор на директните му точки от сервис в хода на предишните две. Българинът обаче по никакъв начин не се повлия от равнището на противника си и подобно на него беше безупречен на собствено подаване, с което предизвика изиграването на решителен тайбрек за определянето на крайния победител в сблъсъка.

Доминацията на подаващите се запази в началото на дългия гейм, преди нашето момче да предприеме първи по-рискови действия в атака, които се отплатиха с минипробив след страхотен бекхенд в близост до мрежата, ала впоследствие Бублик отговори подобаващо с миниващ удар и равенството се запази при първата смяна на полетата. Впоследствие Гришо вкара перфектен ретур, който му донесе нужното предимство и той отново се откъсна напред с 5:4 точки и два сервиса. Тогава Григор пласира ас, който означаваше два мачбола пред най-добрия ни тенисист, при които обаче Бублик изигра фамозна къса топка и използва вдъхновението си, за да обърне до 7:6 в своя полза и в последвалата точка пласира блестящ ретур, с който сложи край на сблъсъка и елиминира българина от надпреварата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Горчив завършек: Григор пропиля два мачбола в решителния тайбрек и отстъпи на Бублик Мартин Петков
Теми:  
atp | александър бублик | бгтенис | григор | григор димитров | димитров | марсилия

Коментари





Следвайте ни в Facebook