Горчиво завръщане: Обрат и "геврек" за Чорич в първия му мач от над година насам

от в 00:23 на 11.03.2022
Мирела Николова

В продължение на повече от година Борна Чорич бе извън кортовете поради травма в дясното рамо, като днес той направи дългоочакваното си завръщане на Мастърса в Индиън Уелс. Негов съперник бе световният №45 Алехандро Давидович Фокина, който трябваше да прави обрат и дори се намираше на две точки от поражението, но показа характер и съумя да обърне нещата в своя полза, за да затвори срещата за крайното 6:7(5) 6:0 7:5 след близо 2 часа и половина престой на корта. Във втория кръг на надпреварата пък го очаква четвъртфиналистът от Аустрелиън Оупън и поставен под №13 Денис Шаповалов.

В откриващите минути нито един от двамата не можеше да разчита на началния си удар и така се стигна до размяна на пробиви в първите два гейма. Хърватинът бързо намери ритъма си на игра и изчисти неточностите, докато сервисът на Фокина често ставаше жертва на агресивните ретури на Чорич, който не след дълго отново се подаде напред в резултата с пробив и 4:2. Липсата на игрова практика обаче си пролича в осмия гейм, когато световният №167 допусна серия от непредизвикани грешки, които в комбинация със стабилна игра от основната линия на испанеца бяха причина за връщане на брейка - 4:4. Последваха безпроблемно спечелени подавания от сервиращите, а това наложи изиграването на тайбрек, в който Чорич се възползва от колебанията на съперника си и през цялото време владееше инициативата, за да си спечели предимство в общия резултат.

Загубата на така оспорвания дебютен сет не повлия на увереността на испанеца, който получи допълнителен стимул и постави ударно начало на втората част, оттегляйки се с два пробива на първата почивка. Веднъж поел инициативата, Фокина не направи нито крачка назад и доминацията на корта му продължи, като след серия от отлично конструирани разигравания той реализира и трети брейк за 5:0. Грешките от ракетата на Чорич пък изобилстваха, което не му позволи дори да се разпише в резултата във втората част и така се стигна до трети решаващ сет.

В него никой от състезателите не успяваше да вземе игрово преимущество до средата на частта, което обуслави запазването на паритета в геймовете до 3:3. Тогава началният удар на 45-ия в света претърпя катастрофа, довела до три поредни брейкбола в полза на хърватина, който се възползва от последния си шанс, за да осъществи късен пробив, позволяващ му да сервира за успеха. Намирайки се на крачка от победата обаче, Чорич не издържа на напрежението и на няколко пъти пропусна очертанията на корта, което му костваше моментален рибрейк и 5:5. Кризата в представянето на участващия със защитен ранкинг тенисист продължи с пълна сила и до края на двубоя Чорич съумя да спечели още едва 4 точки. Втори пореден пробив, консолидиран без никакви колебания от страна на Фокина, сложи край на надеждите на хърватина за победа в днешния му мач.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Горчиво завръщане: Обрат и "геврек" за Чорич в първия му мач от над година насам Мирела Николова
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | борна чорич | индиън уелс | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook