Горчиво завръщане: Свитолина се бори, но бе пречупена от световната №47 след близо 3 часа

от в 00:43 на 04.04.2023
Мирела Николова

Елина Свитолина не бе излизала на корта от повече от 12 месеца, след като през март миналата година реши да си вземе почивка от тениса, заявявайки, че е психически изтощена от руската инвазия в Украйна, а малко по-късно стана ясно, че заедно с нейния съпруг Гаел Монфис очакват първото си дете. Украинката стана майка в средата на октомври, след което поднови тренировките си с цел завръщане в Тура.

Така бившата №3 се завърна в игра през днешния ден на турнира на клей в Чарлстън, където на старта трябваше да се изправи срещу 47-ата в света Юлия Путинцева. Двете състезателки прекараха на корта цели 2 часа и 48 минути и макар силното начало на Свитолина, то в крайна сметка победата бе на страната на казахстанската представителка, която сътвори обрат и оформи крайното 6:7(3) 6:2 6:4. Така тя намери място във втория етап на надпреварата, където я очаква сблъсък срещу седмата поставена Екатерина Александрова.

Липсата на игрова практика си личеше в откриващите минути от срещата, където украинката често губеше инициативата и биваше надиграна в по-дългите разигравания. Непостоянството в изявите на казахстанката обаче даде възможност на Свитолина на два пъти да поведе с пробив, ала именно в тези минути началният удар на бившата №3 се пропукваше и следваше моментален рибрейк. Така изходът от този толкова оспорван и равностоен сет бе решен в тайбрек, където съпругата на Монфис изостана с 1:3, но впоследствие показа класата си и съумявайки да предизвика поредица от грешки на опонентката си, спечели следващите шест поредни точки, за да излезе напред в общия резултат.

Още в самото начало на втората част обаче станахме свидетели на рязък спад в нивото на представяне на украинката. Интензитетът в ударите ѝ се намали, което позволи на Путинцева да вземе контрол и да поведе с два пробива и 5:1. Самата тя на четири пъти бе изправена пред опасност от това да загуби преднината си, но във всеки от случаите показа характер и благодарение на непоколебимата си игра от основната линия изравни отделните части.

Във финалния сет двете състезателки продължиха да бъдат изключително неубедителни от сервис линията и точките за пробив отново изобилстваха. По-стабилната в решителните мигове обаче се оказа световната №47, която продължи да налага агресивния си стил на игра и да чака пропуск от ракетата на Свитолина, като именно тази тактика я изведе до брейк за 5:4, който се оказа и решителен за развръзката в мача. 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Горчиво завръщане: Свитолина се бори, но бе пречупена от световната №47 след близо 3 часа Мирела Николова
Теми:  
wta | елина свитолина | Обзори | чарлстън | юлия путинцева

Коментари





Следвайте ни в Facebook